
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skræl kartoflerne, skær dem ud i grove tern, og kog dem stille og roligt i letsaltet vand i 5-7 min., til de er møre.
Knæk bunden af aspargesene, der hvor den giver efter.
Fjern de yderste blade på kålen, og snit den så fint du kan (undgå at snitte stokken med).
Varm en pande op på højeste blus, og tilsæt nogle dråber olivenolie.
Steg aspargesene i 1-2 min. på den ene side, blot så de tager lidt farve, men beholder sprødheden.
Skær dem herefter ud i mundrette bidder, og kom dem op i en skål sammen med nogle dråber olivenolie.
Riv citronen fint ned i skålen, og krydr med godt med friskkværnet peber. Ingen salt!
Hæld vandet fra kartoflerne, når de er møre, og lad dem dampe lidt af.
Lav en marinade af sennep, lidt salt og friskkværnet peber, godt med citronsaft og lidt olivenolie.
Vend spidskålen heri, og vend ligeledes kartoflerne op i, når de ikke længere damper.
Pluk forsigtigt makrelkødet af benene, og fjern skindet. Vær især omhyggelig nede ved bugen af fisken, hvor der godt kan følge ben med.
Anret kartofler og grønt i bunden af en dyb tallerken, og kom stykker af makrel og stegt asparges ovenpå.
Slut af med at komme nogle klatter af creme fraiche rundt omkring og godt med brøndkarse på.
OBS - Foto viser salat, men her modtager du spidskål.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften