0
Grünkern med røget cheddar, bagte jordskokker og dampet kål

Grünkern med røget cheddar, bagte jordskokker og dampet kål

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
grünkernjordskokker
1 min.
Grünkern

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Sæt kernerne over at koge i rigeligt vand med et skud salt. 

Skrub jordskokkerne grundigt, og fjern evt urenheder. Skær dem i halve, og de største i kvarte. Vend dem med lidt salt, friskkværnet peber og olivenolie og bag dem møre på en bageplade i ovnen i ca. 20 min.

spidskålcherry- eller blommetomaterskalotteløgfrisk oregano
10 min.
Grønt

Skyl spidskål og tomater.

Halvér tomaterne. Sæt en bred gryde over ved mellem blus, og tilsæt et generøst skud olivenolie. Kom tomaterne op i, og lad dem varme lidt igennem.

Skær spidskålet i tynde både. Når tomaterne er faldet lidt sammen og har smidt saften, kommer du kålen op i gryden, sammen med et par spsk. vand og lidt salt. Lad det hele dampe stille og roligt under låg i 5-7 min., til kålen er mør med bid. Tilsæt evt. en lille smule vand undervejs, hvis gryden er ved at dampe tør.

Pil skalotteløget, og hak det super fint med en skarp kniv. Pluk oregano ud i blade.

røget farmhouse cheddar
30 min.
Anretning

Kom skalotteløg og oregano ned i gryden med kål og tomater, vend rundt, og smag til med lidt lys eddike, salt og friskværnet peber.

Vend jordskokkerne ned i de drænede grünkern, og smag til en sidste gang.

Anret kerner og jordskokker i en dyb tallerken med kål, tomater og væde fra gryden henover. Slut af med at rive osten fint over retten.

Velbekomme!

Bonusinfo

I Midttyskland har man tradition for at dyrke spelt til grünkern. Grünkern er spelt der er høstet, mens den er halv moden og derefter kunstigt tørret. Det er opstået som en reaktion på perioder med ugunstigt vejr, hvilket kunne ødelægge afgrøderne for de tyske bønder. Så derfor blev der høstet før kornet var helt modent ved ca. 50% fugtindhold. Fordi de tørrede kerner smagte så godt når de blev kogt opstod der i Tyskland en tradition for at høste en del af kornet som grünkern i slutningen af ​​juli. For at lave Grünkern skal det umodne korn tørres med røg, hvilket udvikler en karakteristisk smag. Dette er grunden til, at speltdyrkningen har fundet en niche i Tyskland helt op til vor tid.

Spelt (Triticum spelta) er for øvrigt en ældgammel sort hvede som man anser for at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn

Bonusinfo

Røget Farmhouse cheddar er fremstillet af komælk i regionen Summeset i England. Osten fremstilles på samme gård som kørene malkes, hvilket kaldes Single Farmhouse cheese. Denne ost modner i 12 måneder

Røget cheddar er en gammel engelsk tradition, som man har brugt i blandt andet burgere og sandwich. Det Engelske mejeri som fremstiller og sælger det i Danmark hedder ” Appel Wood”, hvorfor der er mange danskere der tror at engelsk cheddar er røget med æbletræ. Det er imidlertid røget med bøgetræ. Denne disciplin at ryge farmhouse cheddar med bøgetræ har Grand fromage nu tilegnet sig. Ostestykkerne er røget i begge ender, hvorfor det må anbefales at rive osten og blande den så røgsmagen fordeles.

Ostesmagen sammen med røgsmagen giver en utrolig fin afstemt Umami, i næsten alle former for varme retter og sauce. Såvel i fin vegetar retter. Er et godt supplement til parmesan) hvis man ønsker et tvist af røg.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?