
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skyl citronen, og skræl skallen af med en tyndskræller (kun det gule, det hvide skal ikke bruges). Skær skallen i så fine strimler som muligt, brug evt. et juliennejern. Læg strimlerne i en lille skål, tilsæt 1/2 tsk. fint salt og saften fra citronen, og lad det trække til senere.
Skræl gulerødder, pil skalotteløg og hvidløg, og del dem i rustikke stykker.
Kom grøntsagerne i en gryde, og rist dem af i god olivenolie, til de begynder at få let farve. Krydr med salt, peber og halvdelen af harissaen. Tilsæt vand (2,5-3 dl pr. person) og urtebouillon, kog op under omrøring, og lad suppen simre i 20 min.
Blend suppen til en cremet konsistens med halvdelen af creme fraichen. Sigt evt. suppen, og smag den til med salt og peber samt lidt af saften fra de syltede citroner.
Rul fisken til paupietter (se video ovenover), som egentlig bare er et fint fransk ord for en fiskefilet, der er rullet sammen. Rul fileterne fra den tykke til den tynde ende, og kom dem i et ovnfast fad smurt med lidt god olivenolie. Krydr med salt og lidt af det syltede citron, og sæt fadet i en 165 grader varm ovn i 8-10 min.
Som vist på billedet med fisk, det sidste citron, creme fraiche samt plukket koriander på toppen. Tilføj evt. mere harissa efter behov.
Harissa er en nordafrikansk tyktflydende stærk chilisauce med bla. hvidløg, kommen, spidskommen og koriander. Den er især fremstillet og brugt i Tunesien og er central i det tunesiske køkken – men bliver brugt overalt i Nordafrika og Mellemøsten.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften