0
Hakkebøffer med bolchebeder, pærer, grønne linser, sesam-tahindressing & karse

Hakkebøffer med bolchebeder, pærer, grønne linser, sesam-tahindressing & karse

Hovedingrediens:
Okse
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

tahin
Tahin-dressing:

Kom tahin i en skål, og pisk det sammen med lidt citronsaft. Hak ca, halvdelen af hvidløget, tilsæt det og lidt salt til dressingen, og rør den godt sammen. Tilsæt lidt vand lidt af gangen, og pisk dressingen, til den er cremet og let flydende. Smag tahin-dressingen til med salt, peber og evt. lidt sukker.

grønne linserblandede bolchebederpærer
10 min.
Bede & linsesalat:

Kog linserne i rigeligt vand med salt, til de netop er møre. Det tager typisk 10-12 min. 

Kom imens sesamfrøene i et ovnfast fad, og bag dem gyldne i ovnen ved 200 grader i 6-8 min. Kom lidt salt ved, og knus dem groft med en morter eller i en blender.

Skræl bederne, og skær dem og pærer i tynde skiver på et mandolinjern.

Riv skallen af citronen fint, og vend den og 2/3 af de ristede og letknuste sesamfrø sammen med beder og pærer. Vend det hele godt rundt med drænede kogte linser og tahin-dressingen. 

Smag til med salt og peber samt evt. en lille smule honning/sukker. Lad salaten trække i 5-8 min., mens du steger bøfferne. 

hakket oksekødhvidløg
25 min.
Hakkebøffer:

Form det hakkede kød til bøffer, der er ca. 1,5 cm høje. 

Hak et mønster i hakkedrengene med en stor kokkekniv på begge sider. 

Krydr dem generøst på begge sider med salt og sort peber. 

Steg dem i halvt neutral olie og halvt smør i ca. 3 min. på hver side, til de er lige lidt under gennemstegt. 

Pil og skær resten af hvidløget i tynde skiver. Kom det på panden sammen med 2-3 klumper frisk smør, og lad smørret bruse af. Steg til hvidløgsskiverne er nøddebrune og sprøde. 

Anretning:

Som vist på billedet med de sprøde hvidløg ovenpå bøfferne. Drys generøst med det sidste ristede sesam, og klip og drys karse over retten.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.