Skræl gulerødderne, og skær dem ud i rustikke mundrette stykker. Skyl gulerødderne, og kom de rå gnocchi og gulerødder op i et ildfast fad, gerne med bagepapir i bunden. Vend dem rundt med rigeligt af din bedste olivenolie, harissa og lidt revet citronskal. Krydr med salt og peber. Massér det hele godt ind med dine hænder. Bag i ovnen på 225 grader, til gulerødderne er gyldne og møre med let bid - ca. 20-25 minutter.
Pres saften fra citronen, og rør citronsaften med samme mængde sukker (eller honning), som der er citronsaft. Rør derefter med samme mængde olivenolie, som der er citron/sukkerlage. Her kan det godt betale sig at bruge den bedste olie du har! Pluk og finthak persille (gem gerne lidt persille til pynt), og vend det i dressingen.
Del fisken i mindre stykker, gerne 3 pr. person. Krydr fileterne med salt og peber, vend dem evt. i lidt rug- eller hvedemel, og steg dem på en medium varm pande i neutral olie eller smør. Steg dem primært på den ene side i ca. 2 min., til de er gyldne og sprøde. Tilsæt et par smørklatter, og vend fiskene, når smørret er bruset af. Steg videre, mens du hele tiden drypsteger ved at tage smør fra panden med en spiseske og hælde det over fisken. Fortsæt drypstegningen i maximalt 1 minut. Krydr igen med lidt salt og peber, før du serverer (brug gerne en god flagesalt som fx Læsø- eller Maldonsalt).
Som vist på billedet. Fordel små klatter af ricotta omkring, dryp dressingen ved, og pynt med det sidste persille.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Harissa er en nordafrikansk tyktflydende stærk chilisauce med bla. hvidløg, kommen, spidskommen og koriander. Den er især fremstillet og brugt i Tunesien og er central i det tunesiske køkken – men bliver brugt overalt i Nordafrika og Mellemøsten.
Kommentarer og forslag til opskriften