
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Skræl eller skrub gulerødderne, og halvér dem på langs.
Vend dem med lidt olivenolie, salt og friskkværnet peber. Bred dem ud på en bradepande, og bag dem i ca. 20 min., til de har taget godt med farve.
Når gulerødderne er færdige, kommer du dem op i en skål, og vender dem godt sammen med harissaen.
Sæt risene over at koge efter anvisning på pakken.
Rist cashewnødderne på en tør pande, til de har taget lidt farve, og hak dem groft med en kniv.
Pluk hjertesalaten ud i blade, og halvér de største. Skyl dem grundigt.
Kom bladene op i en skål sammen med rosiner og nødder og godt med limesaft og fintrevet limeskal. Vend godt rundt.
Tynd yoghurten en smule med lidt vand, og smag den til med godt med fintrevet hvidløg, salt og friskkværnet peber.
Anret risene i bunden af en dyb tallerken med gulerødder og salat ovenpå. Slut af med at komme raita over retten.
Harissa er en nordafrikansk tyktflydende stærk chilisauce med bla. hvidløg, kommen, spidskommen og koriander. Den er især fremstillet og brugt i Tunesien og er central i det tunesiske køkken – men bliver brugt overalt i Nordafrika og Mellemøsten.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften