0

Hel kulmule med chorizo, kartofler og paprika

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Hak løget groft, snit hvidløgene i tynde skiver og skær chorizoen i små tern. Snit peberfrugten i tern og halver de skrubbede kartofler på langs. Varm olien op på en pande og sauter løg og hvidløg til de er klare og bløde. Tilsæt paprika, rør godt og kom chorizo og grøn peber ved. Lad det riste 3-4 min. inden kartofler, vin og ½ dl vand tilsættes. Kom det hele i et ildfast fad og bag ved 200°C i ca. 10 min.

Skyl imens fisken fri for evt. skæl og dup den tør. Lav 2-3 dybe snit på hver side af fisken og gnid den godt med salt og peber indvendig og udvendig. Tag fadet ud af ovnen, læg fisken ovenpå og spæd evt. med resten af vandet, hvis nødvendigt. Bag yderligere 15-20 min. alt efter størrelse til fisken er gennembagt og kartoflerne møre.

Server med fx hjemmerørt aïoli, blandet grøn salat og godt brød til.

Aïoli:

2 fed hvidløg, 1 lille nip salt, 1 æggeblomme, 1½-2 dl olivenolie, lidt citronsaft.

Pres hvidløget ned i en skål og rør det med salt og æggeblomme. Pisk olien i lidt ad gangen (et par dråber til at starte med, derefter i en tynd stråle) til der dannes en tyk blank mayonnaise. Smag til med citronsaft og salt.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Om Chorizo picante:
Spanske Louis Gil laver økologisk charcuterie fra allerøverste hylde og det gælder også hans chorizo. Den krydrede chorizo af spansk svinekød og spæk er tørret i hesteskoform og har en intens, rød farve, en aromatisk duft og en fyldig, stærk smag. 

Denne super smagsfulde chorizo kommer fra familie virksomheden Luis Gil i Rioja i det nordlige Spanien. Familiens oldemor Marie startede fremstilling af charcuterie i 1920'erne, og hun solgte hendes produkter på det lokale marked. Sønnen Luis videreførte traditionerne og professionaliserede virksomheden. Den nye generation har investeret i omlægningen af egen svinefarm med økologiske svin, som danne grundlag for disse sublime Produkter.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.