0

Hel lakseside med mandel-citrontopping og saltbagte kartofler

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Start med de saltbagte kartofler: Kartoflerne skrubbes grundigt og lægges i et ovnfast fad med ca. 500 g salt i bunden. Bages ved 200 grader i ca. 30-45 min. afhængig af størrelse. Når kartoflerne er bagte, kommes de i en skål sammen med finthakket rødløg, dild, raps, olivenolie samt vineddike. Smag til med salt og peber.

Mandel-citrontopping:

Tag smørret ud af køleskabet i god tid og lad det få stuetemperatur. Rør smørret med saften og skallen (kun det gule) fra 1 citron samt finthakket basilikum. Bland rasp og hakkede smuttede mandler i smørret og smag til med sort peber.

Laks: Soigner fisken og fjern eventuelle ben. Drys den med lidt salt, og fordel citronsmørret ovenpå.

Skru op på 225 grader og bag fisken sammen med kartoflerne de sidste 15–18 min.

NB. Laksen kan også laves på en grill i en foliebakke.

Server lunt brød og gerne en grøn salat dertil.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.