
Creme: Rør cremefraiche, mayonnaise, presset hvidløg, salt og peber sammen til en jævn creme. Hak ½ bundt persille og resten af krydderurterne fint og rør dem i cremen. Lad den trække i 15 min. på køl og smag til.
Gulerødder: Skrub eller skræl gulerødderne og skær dem i kvarte på langs. Vend dem sammen med 2 spsk. olie, balsamico, honning, salt og peber i en lille bradepande og bag dem godt gyldne og møre i en 200 grader varm ovn i 25-35 min. Vend rundt i dem 1-2 gange undervejs. Hold øje med dem - når de er vendt i honning, kan de branke!
Fisk: Dup fiskene tørre og lav 2-3 snit i skindet på begge sider. Krydr dem godt med salt og peber, vend dem i et tyndt lag hvedemel og brun fiskene i lidt olie på en hed pande. Riv skallen på citronerne og rør den sammen med hvidvin, grofthakkede oliven og kapers. Fjern resten af skallen på citronerne og skær frugtkødet fri i fileter ved at snitte ind langs med lamellerne. Vend citronfileterne i kapers-olivenblandingen og hæld det hele i et passende - og gerne forvarmet - ovnfast fad. Læg fiskene ned oveni og sæt det i den 200 grader varme ovn i 15-20 min. (til fisken er mør og væden kogt lidt ind). Lad det hele hvile i 5 min. og drys med ½ bundt grofthakket persille.
Server sammen med små kogte kartofler eller godt groft brød og en sprød grøn salat.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften