0

Honning- og timianmarineret kyllingebryst med chantenay-gulerødder, mini hasselback-kartofler og citroncreme

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Efterår, Vinter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter

Der er få ting, der kan få køkkenet til at dufte så lokkende som et ildfast fad med kylling, grønt og urter, der langsomt karamelliserer i ovnen. Jeg holder af kyllingelår, fordi kødet tåler høj varme og udvikler dyb smag, især med lidt sødt, lidt syre og masser af krydderurter. Her løfter jeg retten med ekstra lag af smag: chantenay-gulerødder vendes med balsamico og timian for karamelliseret sødme, kartoflerne får en rig umami-fyldt smørpensling og lidt parmesan mellem snittene, og citroncremen balancerer det hele med friskhed og skarphed. En sand hverdagsklassiker med kant.

Fremgangsmåde

Estimeret tidsforbrug

Ca. 40 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:

  • Forberedelse og marinade: 10 min

  • Ovnbagning af kylling, kartofler og gulerødder: 30 min

  • Anretning: 5 min

Ingredienser (2-5 personer)

  • 4-6 kyllingelår

  • 600 g chantenay-gulerødder

  • 600 g små kartofler

  • 1 citron

  • 1 spsk honning

  • 2 spsk balsamico

  • 1 bdt timian

  • 2 dl skyr

  • 2 fed hvidløg

  • 25 g smør

  • 25 g friskrevet parmesan

Forberedelse og tilberedning

  • Find alle ingredienser og redskaber frem.

  • Skyl gulerødder, kartofler, citron og timian grundigt.

  • Vask hænder og redskaber efter håndtering af kylling og jordede grøntsager.

Kyllingebryst

  • Rør en marinade af honning, hakket hvidløg, lidt olie, salt, peber og hakket timian.

  • Gnid kyllingebrysterne ind i marinaden og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem gerne trække i et par minutter, mens du forbereder grøntsagerne.

Hasselback-kartofler

  • Skær fine, dybe snit i de små kartofler uden at skære dem igennem.

  • Smelt smørret og rør det sammen med lidt olie og et drys salt og timian. Pensl kartoflerne grundigt, også mellem snittene, og drys parmesan over.

Chantenay-gulerødder

  • Halvér eller kvarter gulerødderne afhængig af størrelse.

  • Vend dem med lidt olie, balsamico, salt, peber og timian.

Bagning

  • Placer kyllingebryst, kartofler og gulerødder i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft.

  • Bag i ca. 25-30 minutter, til kyllingen netop er gennemstegt, kartoflerne sprøde og gulerødderne glaserede.

Citroncreme

  • Rør skyr sammen med saften og lidt fintrevet skal af citron samt salt og peber.

Anretning

  • Anret kyllingelår, kartofler og gulerødder på et stort fad eller tallerkener.

  • Servér med citroncremen i en lille skål ved siden af eller dryppet over retten.

Tips til at peppe retten op / bruge rester
Prøv at skære rester af kylling og kartofler i tern og vend dem med lidt salat og dressing dagen efter. De karamelliserede gulerødder egner sig også glimrende som tilbehør til et spejlæg eller en frokostsandwich.


Sig til, hvis du også ønsker den sidste opskrift med fisk skrevet i samme stil.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Pecorino Romano D.O.P er fremstillet af fåremælk i den Italienske region Roma.

Pecorino er med sin grynede konsistens meget anvendt i madlavning som riveost, smagen adskiller sig fra parmesan ved at være mere karakteristisk, salt og mere smagfuld.

Fantastisk på frisk pasta - hen over en pizza, i en salat eller blot som et stykke ost med brød.

Pecorino Romano modnes fra 4 måneder til et år.