Der er få ting, der kan få køkkenet til at dufte så lokkende som et ildfast fad med kylling, grønt og urter, der langsomt karamelliserer i ovnen. Jeg holder af kyllingelår, fordi kødet tåler høj varme og udvikler dyb smag, især med lidt sødt, lidt syre og masser af krydderurter. Her løfter jeg retten med ekstra lag af smag: Gulerødder vendes med balsamico og timian for karamelliseret sødme, kartoflerne får en rig umami-fyldt smørpensling og lidt parmesan mellem snittene, og citroncremen balancerer det hele med friskhed og skarphed. En sand hverdagsklassiker med kant.
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl gulerødder, kartofler, citron og timian grundigt.
Vask hænder og redskaber efter håndtering af kylling og jordede grøntsager.
Kyllingebryst
Rør en marinade af honning, hakket hvidløg, lidt olie, salt, peber og hakket timian efter smagsløg. (brug halvdelen her)
Gnid kyllingebrysterne ind i marinaden og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem gerne trække i et par minutter, mens du forbereder grøntsagerne.
Hasselback-kartofler
Skær fine, dybe snit i de små kartofler uden at skære dem igennem.
Smelt smørret og rør det sammen med lidt olie og et drys salt. Pensl kartoflerne grundigt, også mellem snittene, og drys parmesan over.
Gulerødder
Halvér gulerødderne eller del dem i kvarte afhængig af størrelse.
Vend dem med lidt olie, balsamico, salt, peber og drys med lidt finthakket timian.
Bagning
Placer kyllingebryst, kartofler og gulerødder i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft.
Bag i ca. 25-30 minutter, til kyllingen netop er gennemstegt, kartoflerne sprøde og gulerødderne glaserede.
Citroncreme
Rør cremefraiche sammen med saften og lidt fintrevet skal af citron samt salt og peber.
Anretning
Anret kyllingen, kartofler og gulerødder på et stort fad eller tallerkener.
Servér med citroncremen i en lille skål ved siden af eller dryppet over retten.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Prøv at skære rester af kylling og kartofler i tern og vend dem med lidt salat og dressing dagen efter. De karamelliserede gulerødder egner sig også glimrende som tilbehør til et spejlæg eller en frokostsandwich.
Pecorino Romano D.O.P er fremstillet af fåremælk i den Italienske region Roma.
Pecorino er med sin grynede konsistens meget anvendt i madlavning som riveost, smagen adskiller sig fra parmesan ved at være mere karakteristisk, salt og mere smagfuld.
Fantastisk på frisk pasta - hen over en pizza, i en salat eller blot som et stykke ost med brød.
Pecorino Romano modnes fra 4 måneder til et år.
Kommentarer og forslag til opskriften