0
Hopballe kylling Ras el Hanout med persille-tabbouleh med saltede cashews dertil grøn salat og ølandshvede brød

Hopballe kylling Ras el Hanout med persille-tabbouleh med saltede cashews dertil grøn salat og ølandshvede brød

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
2 t
Opskriftstype:
Gourmet
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
Hopballe kylling, hel
1 min.
Klargøring af kylling:

Før kyllingen bindes op, krydres den grundigt indeni med halvdelen af Ras el Hanout krydderiblandingen og godt med groft salt. Skræl citronen, og gem halvdelen af skrællen til tabbouleh'en. Resten af skrællen (KUN den gule del) kommes ind i kyllingen sammen med 2-3 hele letknuste hvidløgsfed. Luk til med en kødnål. 

Bind også gerne kyllingen op med kødsnor. Dette holder på formen og bevirker, at kødet på lår og bryst bliver færdigt samtidigt. Det er faktisk slet ikke så svært, så prøv dig frem eller tjek Google - der er masser af tutorials :-)

ras el hanouthvidløgolivenolie, ekstra jomfru
10 min.
Ras el hanout olie:

Pil 3 fed hvidløg, og finthak og mos det til puré med lidt groft salt enten i en morter eller med siden af en stor kokkekniv. Tag 1/3 hvidløgsmos fra til tabbouleh'en senere. Bland de 2/3 af hvidløgsmosen med 1 dl god olivenolie og den sidste halvdel af Ras el Hanout krydderiblandingen.

Hopballe kylling, helras el hanoutcitronhvidløg
15 min.
Vil du ovnstege eller grille? Vælg én af de 2 nedenstående metoder!

 

Den PERFEKTE ovnstegte kylling:

Forvarm ovnen til 220˚C varmluft!

Imens bringer du en stor gryde, der netop passer til kyllingen, med 4 liter vand og 12 spsk. salt i kog. Kom kyllingen med brystet nedad i det kogende vand. Skru ned for varmen, og lad det simre i 12-15 minutter. Tag kyllingen op af vandet, lad den dampe godt af, og dup den derefter grundigt tør med køkkenrulle.

Kom kyllingen i en bradepande og gnid den med olie. Krydr den nu generøst, med salt. Steges i ovnen i ca. 1 time, eller indtil der kommer klar saft ud, når du prikker en nål ind ved lårets tykkeste sted.

Du kan også bruge et stegetermometer. Da steges indtil temperaturen i brystets tykke del er 70 grader, og temperaturen ved benet i overlåret er ca. 75 grader. 

De sidste 10 minutter af stegetiden skrues ovnen op på 250˚C for at opnå det PERFEKTE sprøde skind. Hold øje med kyllingen, så den ikke brænder. I disse sidste 10 minutter pensles hvert 2. - 3. minut med Ras el Hanout olien.

Lad kyllingen trække lunt men utildækket med brystet nedad i ca. 15 minutter, inden den trancheres ved bordet.

Den PERFEKTE grillede kylling:

Gnid kyllingen ind i groft salt og lidt god olivenolie. Grill på en kuglegrill ved indirekte varme, eller grill på roisserie, hvis du har det. Hav en bakke til at samle fedt/saft under fuglen. Dryp lidt af saften fra bakken over fuglen ca. hvert kvarter. Grill den ved ca. 180 grader, indtil der kommer klar saft ud ved låret, når du stikker en kniv ind til benet i låret på det tykkeste sted. Det tager ca. 80-90 minutter. Du kan også bruge et stegetermometer. Da grilles indtil temperaturen i brystets tykke del er 70 grader, og temperaturen ved benet i overlåret er ca. 75 grader. 

De sidste 20 minutter pensles hvert 2. - 3. minut med Ras el Hanout olien.

Lad kyllingen trække lunt men utildækket med brystet nedad i ca. 15 minutter, inden den trancheres ved bordet.

 

cashewnøddersalt
30 min.
Saltede cashew:

Kog 2 dl vand op med 50 g salt. Sæt gryden til side, og kom cashewnødderne i vandet. Lad cashewnødderne salte i mindst 10 minutter, gerne i 20. Kasser saltvandet, kom de afdryppede cashewnødder i et ildfast fad, og bag dem i en forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 5-8 minutter, til de er gyldne og har fået et lille lag hvid saltcoating. Lad dem køle lidt af, og hak dem groft.

tabbouleh krydderibulgurcitronrødløgsmå tomater på stilk, f.eks cherry, blomme eller cocktailagurkhvidløgmyntebredbladet persille
40 min.
Tabbouleh:

Skyl bulguren grundigt, og kog den i rigeligt, godt saltet vand i 8-10 minutter. Lad den kogte bulgur dryppe af og køle lidt af i en sigte. Skær imens agurk i tynde skiver på ca. ½ cm (fjern og kasser kernerne så langt ind i agurken du kan, inden du skærer skiver), halvér de små tomater, pil, halvér og snit rødløget, så fint du kan, og skyl og hak persillen (brug også det meste af stilkene). Vend det hele i den let afkølede bulgur sammen med tabbouleh krydderiblandingen og den sidste 1/3 hvidløgsmos. Tilsæt ½-1 dl god velsmagende ekstra jomfru olivenolie, citronsaft og lidt af den gule skræl, der er revet fint. Smag det hele til med salt, sukker og peber. Vend til sidst plukkede, skyllede og grofthakkede mynteblade i salaten (gem lidt til pynt). Lad salaten stå ved stuetemperatur, til den skal spises. Lige før servering vendes saften og fedtstoffet fra den stegte/grillede kylling i salaten, og der drysses med de saltede cashewnødder samt pyntes evt. med overskydende mynte. 

mesclun, mix salaterbalsamicoolivenolie, ekstra jomfrudijon sennep
60 min.
Grøn salat:

Kom mix-salaten i iskoldt vand i 10-20 minutter. Slyng den tør i en salatslynge. Vend salaten med en dressing bestående af 1 spsk dijonsennep, 2 dele balsamico og 4 dele god olivenolie. Krydr med salt og peber, og anret i en skål.

Primitivo surdejs bolle med fuldkorn
110 min.
Brød:

Fugt brødet med lidt vand og bag det i en forvarm ovn ved 220 grader i 4-5 minutter.

Primitivo surdejs bolle med fuldkornsmør
120 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Sæt den hele kylling på bordet, og trancher den dér. Server med salat, tabbouleh, brød og godt smør.

Bonusinfo

Kyllinger fra Hopballe Mølle

- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.

Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.

Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger. 

Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.

Bonusinfo

Ras-el-hanout er arabisk for "leder af butikken" og indeholder traditionelt en blanding af de bedste krydderier, sælgeren har at tilbyde. Denne ras-el-hanout indeholder 16 (siger og skriver seksten) forskellige ingredienser, heriblandt rosenblade og safran og er krydret, sød og elegant.

Ras-el-hanout indeholder: Kanel, kardemomme, spidskommen, sort peber, koriander, chili, paprika, fennikel, anis, kommen, muskatnød, allehånde, nelliker, ingefær, rosenblade og safran.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?