0
Hopballekylling med tortillas og mexikansk Esquites salat

Hopballekylling med tortillas og mexikansk Esquites salat

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Tænd ovnen på 225 grader.

Hopballe Mølle kylling, helt lår
1 min.
Kylling

Gnid kyllingelårene ind i salt. Kom dem i et ildfast fad.

Steg dem sprøde, møre og gyldne i ovnen i 25-30 min. Lad dem køle lidt og pluk derefter kødet af benene og del det i mindre stykker - vend gerne kødet i fedt/fond der ligger i bunden af det ildfaste fad. Krydr evt med salt og peber.

NB. du kan også vælge at servere hele kyllingelår.

majskolber
5 min.
Majs:

Fjern blade og fimrehår på majskolberne. Skær majskernerne fra, og kog dem i godt saltet vand i 2 min. NB. Du kan også koge de hele majskolber i 7-8 min., og først derefter skære kernerne fra.

Kom de kogte majskerner i en skål, og lad dem dampe lidt af.

forårsløgmayonnaiseJalapeño chilihvidløgqueso fresco fra Onsild mejerikoriander
10 min.
Esquites salat:

Skyl forårsløg, og skær dem i så tynde skiver som muligt. Pil og hak eller pres hvidløg gennem en presse.

Skær jalapeño chili i fine tern. Hvis du kan lide stærk mad, kan du vælge at beholde kerne og lameller i jalapeñoen.

Pluk koriander, og hak blade og stilke.

Kom mayonnaise i en skål, og smuldr osten deri. Vend de kogte majskerner, jalapeño chili, forårsløg, hvidløg og den hakkede koriander deri. Smag til med salt og peber.

Majstortillas - nixtamal
30 min.
Tortillas:

Pande (kokkens anbefaling): Varm tortillaerne én efter én på en brandvarm pande uden fedtstof, til de begynder at blive gyldne med mørke pletter. Endnu bedre er det at vende dem lynhurtigt direkte på en rødglødende kogeplade. (Duer ikke på induktion og gas). Hold tortillaerne lune i et fugtigt viskestykke, efterhånden som de er klar.

Mikrobølgeovn: Den nemme og alternative måde at lune dine tortillas på, er at pakke dem ind i et godt fugtigt viskestykke og varme dem på fuld skrald i en mikrobølgeovn i et par minutter alt afhængig af ovnens watt og styrke. 

35 min.
Anretning:

Som vist på billedet.

Velbekomme.

Bonusinfo

Kyllinger fra Hopballe Mølle

- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.

Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.

Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger. 

Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?