0

Hvedetortilla med krydret bagt torsk, rabarbersalsa, cremefraiche, avokado og krydderurtedrys

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Salsa: Trim rabarberne og snit dem i små fine tern. Blancher dem i 15 sek. i kogende vand og løft dem straks over i iskoldt vand. Hak rødløget fint, læg det i en stor skål og hæld limesaften over. Dræn rabarberne godt og læg dem i skålen sammen med fintsnittet forårsløgtop og finthakket renset chili. Pisk honning, hvidvinseddike, 2 spsk. olie, lidt salt og friskkværnet peber sammen til en ensartet dressing og vend den i salsaen. Smag til og stil salsaen på køl i mindst 20 min. - men gerne i en times tid.

Fisk: Skær fisken ud i 8 ensartede stykker og dup dem tørre. Bland majsmel, paprika, cayennepeber og et godt nip salt sammen i en dyb tallerken og vend stykkerne deri. Lad dem hvile i 10 min. og steg dem gyldne og møre på panden i lidt olie.

Skyl salaten og striml den fint. Befri avokadoerne for skal og sten og skær resten i både. Pluk og hak krydderurterne. Lun tortillaerne lige før servering.

Anretning: Læg en tortilla på hver tallerken og fordel salaten derpå. Top med flager af sprød og gylden fisk, en god klat cremefraiche, avokadobåde, et par skefulde salsa og et godt drys krydderurter. Server straks!

Server sammen med jasminris og en lækker sort bønne-majs-tomatsalat.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?