0
Stegt laks med Indiske Onion Bhaji og lyn lime-pickle

Stegt laks med Indiske Onion Bhaji og lyn lime-pickle

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
45 minutter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Onion bhaji var min første introduktion til indisk mad – og var for mig startskuddet til en livslang fascination og glæde ved det indiske køkken generelt. Så jeg føler faktisk, at jeg skylder denne herlige og simple snack en stor tak! "bhajia" betyder fritter – og er i virkeligheden kun en lille del af den store pakora familie, som omfatter alle gode ting stegt i kikærtemel.

Lime pickle er sur, sød, salt og bitter på én gang og smager skønt til den fede laks! 

Fremgangsmåde

Ris:

Kog risene efter anvisning på posen.

lime
Lyn lime-pickle:

Skær de hele lime i små tern af ca. 3 x 3 mm og drys med 1/2 tsk fint salt pr lime, vend rundt og lad det trække mindst 10 minutter gerne mere!

Pil og hak hvidløg og ingefær fint.

Kom de saltede lime og saften derfra en tykbundet gryde med lidt neutral olie sammen med hvidløg og halvdelen af det revede ingefær.

Kom 1/3 af krydderiblandingen til onion bhaji på og rist igennem et par minutter.

Kom 50-100 g brun farin (eller sukker) på pr lime og tilsæt også 2-3 spsk. lys eddike og lidt salt.

Lad det hele simre under låg ved lav varme indtil det begynder at tykne. Juster evt. konsistensen med lidt vand eller mere eddike. Så du får en let klistret konsistens. Sæt til side til det skal spises. 

Bemærk: Lime-pickle skal være - sur, sød, krydret og let bitter.

zitauerløg
Onion Bhaji:

Flæk den grønne chilipeber på langs, og kasser kernerne. Snit chilipeberen fint.

Pluk koriander. Gem bladene til senere, og hak stilkene fint.

Pil løgene, og snit dem på langs i så fine strimler som du kan – brug evt. et mandolinjern.

Kom løgene i en skål, drys med lidt fint salt og vend rundt. Lad dem stå et par minutter, mens du laver dejen.

Kom kikærtemel i en skål, og rør med lidt citronsaft og 1-2 spsk. smeltet smør (eller ghee) samt lige netop nok koldt vand, til at dejen får en konsistens som tyk fløde eller tapetklister.

Rør det sidste krydderimixet i dejen sammen med grøn chilipeber, hakkede korianderstilke og det sidste ingefær, og tilsæt lidt salt.

Kom de snittede løg i, så de er dækket med dej.

Opvarm en lille frituregryde med neutral olie, eller brug en stor pande, der er en tredjedel fyldt med olie.

Test temperaturen på olien (der helst skal være omtrent 180° C) med en dråbe dej, der skal syde, når den kommer i olien og derefter flyde ovenpå.

Sæt i mellemtiden en skål koldt vand klar ved komfuret, og gør en bageplade klar med køkkenrulle på.

Tænd ovnen på 175° C.

Når olien er klar, gør du dine hænder våde i vandet i skålen, og former ”løgboller” på størrelse med store bordtennisbolde.

Steg dem i olien, pas på ikke at overfylde gryde eller pande, og rør forsigtigt med en træske for at undgå at bollerne sætter sig fast i bunden.

Steg i ca. 3-4 minutter, og vend bollerne rundt et par gange, indtil de er sprøde og gyldne på alle sider.

Tag dem op, og lad dem dryppe af på køkkenrulle.

Kom nu bollerne i ovnen for at holde dem varme, mens du laver den næste omgang.

ASC laks med skind
Stegt laks:

Steg laksen (se video ovenover) på skindsiden på en den varm pande ved moderat til høj varme i ca. 3-4 min. afhængig af tykkelse. Når laksen er sprød og gylden på skindsiden tilsættes et par klumper frisk smør og der skrues ned til medium varme. 

Steg derefter laksen i meget kort tid (ca. 1 minut) på den anden side mens du drypsteger.

Anretning:

Som vist med limepickle samt drysset med plukket koriander.

Bonusinfo

ASC er en globalt anerkendt mærkningsordning, som sikrer, at fiskeopdræt foregår på en sund og ansvarlig måde. ASC-mærkede fisk har gennemgået en streng kontrol af hele forsyningskæden og af arbejdsforholdene ved den enkelte aquakultur. ASC ønsker at sikre forbrugerne et miljøvenligt og socialt ansvarligt valg af opdrættede fiskeprodukter.

 

Bonusinfo

Onion Bhaji krydderimix indeholder:

  • 25% gurkemeje
  • 25% spidskommen
  • 25% fennikelfrø
  • 15% karry blade
  • 10% sort peber

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?