0
Islandske hånddykkede søpindsvin
Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Så let åbner du et søpindsvin:

Klip en rund åbning i bunden (den ende hvor munden sidder) af søpindsvinet med en lille spids saks. (Vask saksen grundigt med varmt sæbevand , før du bruger den til dette). Skyl ned i det åbnede søpindsvin med koldt vand. Løft nu de orange segmenter af lækkert søpindsvin op med en lille ske. Skyl stykkerne hurtigt under koldt vand - og kom dem på lidt køkkenrulle eller et rent viskestykke, så de kan tørre lidt! Nu er de klar til at spise som de er - eller bruge i diverse opskrifter.

4 nemme og simple opskrifter:

Søpindsvin på toast med creme fraiche

1. Ordn søpindsvin som beskrevet ovenfor

2. Rist tynde toast af lyst brød i lidt smør på en pande så de er sprøde - krydr med salt.

4. Smør et tykt lag fed creme fraiche (gerne 48%) på toasten og top med renset søpindsvin.

3. Hæld et par dråber citronsaft og lidt olivenolie på - og pynt med dild.

Søpindsvinsmør.

1. Ordn søpindsvin som beskrevet ovenfor.

2. Rør det sammen med blødt smør og pres det igennem en sigte.

3. Smag til med salt og citronsaft

4. Server det med godt brød eller på knækbrød.

Søpindsvinrøræg

1. Ordn søpindsvin som beskrevet ovenfor.

2. Lav en portion røræg med æg og piskefløde

3. Tilsæt søpindsvin i sidste øjeblik

4. Server det på ristet rugbrød - og masser af skåret purløg

Risotto med søpindsvin

2 fed hvidløg og 2 skalotteløg hakkes fint og sauteres i en gryde i lidt ekstra jomfruolivenolie til de er klare uden at have taget farve - krydr med salt og peber. 200 g risottoris vaskes grundigt i flere hold koldt vand og drænes - tilsættes til de klare løg og sauteres i 1-2 min til de er klare. Tilsæt 2 dl hvidvin og kog det ind til det halve. Dæk herefter risene med varm grøntsagsbouillon (eller vand) og kog mens du rører i risene. Tilsæt løbende mere bouillon som den svinder ind. Forsæt indtil risene er møre, men stadig har bid, i ca. 12-15 min. Det er vigtigt, at du rører undervejs, ellers brænder det på. Riv 75-100 g parmesan fint og vend det i risottoen sammen med et par skefulde mascarpone (eller fed creme fraiche) - rør i risottoen mens den når op til lige under kogepunktet og tilsæt nu søpindsvinesmør efter smag (som beskrevet ovenfor). Smag til med salt, peber og lidt citronsaft. Vend til sidst fintsnittet purløg deri. Server segmenter af frisk søpindsvin ovenpå risottoen.

Vidste du?

- at det IKKE forholder sig, som vi - og vist også mange andre troede, nemlig at det er rognen eller korallen man spiser – nææ du - de bløde, stærkt orangefarvede segmenter, der kommer til syne når skallen åbnes, det er faktisk dyrets kønsorganer, altså der hvor både rogn og sperma udvikles. Velbekomme! Men wow hvor det smager fantastisk.

Hvad smager de så af? Vores huskok Jacob - prøver at sætte ord på

Det starter salt, med en ikke ulig østers, frisk og ren smag af hav - så kommer der et jodet boost i mellemsmagen, før det slutter af med en vidunderlig cremet sødme - der bliver hængende i munden helt utroligt længe - meget specielt og helt aldeles vidunderligt!

Se et par film om søpindsvin - og få fif til hvordan du nemt åbner dem!

http://bit.ly/søpindsvin

http://bit.ly/søpindsvin2

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?