0

Japansk katsu curry med sprødstegt hopballekylling med spicy-syltede rødløg og broccoli

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
45 minutter
Opskriftstype:
Japansk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Katsu curry er en af mine personlige favoritter - og er samtidigt en af ​Japans mest populære retter, når de ikke spiser traditionel japansk mad!  Grundstenen i denne atypiske japanske ret er varme indiske krydderier, der via krydderihandlen kom en tur til Storbritannien, hvor englænderne fremstillede deres første karrypulver! Derefter gik turen retur østpå - og altså også til Japan, hvor japanerne ved hjælp af fransk køkkenteknik begyndte at jævne saucer med en roux (fedt og mel) - lavede katsu karrysaucen og voilà katsu curry blev født. Katsu er traditionelt lavet med svinekød, men her er det i en version med kylling.

Allergener:
Hvedemel, Soya, Sesam, Nødder, Jordnødder, Gluten, Muskatnød, Selleri, Æg, Mælk

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
hvedemelsukkersalt
1 min.
Marinade til ris:
Rør en 1 spsk. sukker og ½ tsk. salt ud i 2 spsk. lys eddike (gerne riseddike) pr. pose ris og sæt til side.
Arborio risottoriseddikesukker
2 min.
Ris:

Kom risene i en sigte, og skyl dem grundigt under rindende koldt vand i ca. 5 minutter. Kog 2 dl vand (pr. pose ris) op og tilsæt de skyllede og drænede ris. Når vandet igen koger, røres én gang i risene, og der skrues ned, så de lige netop simrer (på varmeinterval 2-3 stykker). Kog risene under tætsluttende låg i ca. 7-8 minutter, til alt vandet er optaget i risene. Sluk, og lad risene hvile under låg i 10 minutter. Rør marinaden i og vend rundt.

rød chilirødløgeddikesukker
5 min.
Chilisyltede rødløg:

Skyl chilien. Snit rødløg så fint du kan, skær chili i lange tynde strimler og kom begge dele i en skål - hæld 1/2 dl eddike over og vend rundt - efter 5 minutter tilsættes sukker til en tilpas sur/sød smag.

broccoli
10 min.
Broccoli:

Del broccoli i små ensartede buketter - damp dem i 2-3 minutter og køl dem af i koldt vand - lad dem dryppe af i en sigte et par minutter, før de vendes med de syltede rødløg.

japansk katsu karry
15 min.
Katsu curry sauce:

Pil og snit hvidløg og skalotteløg fint. Smelt 15 g smør pr. person i en kasserolle - sauter hvidløg og skalotteløg af heri, uden det tager farve - tilsæt 3/4 af karryblandingen og rist igennem et par minutter. Kom nu 1 spsk. hvedemel i pr. person og lav en smørbolle - lad den varme igennem på medium varme i 2 minutter. Tilsæt kogende vand lidt af gangen og pisk imens saucen bringes til kogepunktet. Juster tykkelsen med vand, til du opnår en ikke for tyk karrysauce. Tilsæt urtebouillon og smag til med salt og peber.

Hopballe Mølle kylling, udbenet overlårrasp
25 min.
Kyllingeschnitzel:

Kom et efter et kyllingeoverlårene i en frostpose og bank dem let ud med en kødhammer eller en lille kasserolle. (alternativt kan du også bare panere det hele stykke - så skal det bare stege lidt længere)! Krydr kødet med salt og det sidste karry på begge sider. Vend dem først i mel, derefter i et sammenpisket æg (har du ikke et æg, så brug lidt mælk eller fløde) og til sidst i rasp. Sørg for at trykke raspen godt fast i kødet. Steg kødet på begge sider på en mellemvarm pande i rigeligt neutral olie, til de er gyldne og sprøde og gennemstegte. Drys med lidt salt og lad det dryppe af på fedtsugende papir.

45 min.
Anretning:

Som vist! Pres risene i små forme og vend ud på lune tallerkener, kom schnitzel og marinerede broccoli omkring og afslut med lidt karrysauce.

Bonusinfo

Kyllinger fra Hopballe Mølle

- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.

Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.

Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger. 

Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.

Bonusinfo

japansk katsu karry indeholder:

25% spidskommen 25% gurkemeje, 15% korianderfrø,  10% kardemomme, 5% bukkehornsfrø, 5% muskatnød, 5% kanel, 5% allehånde, 3% nellike og 2% laurbærblade

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?