
Dræn vandet fra kikærterne og skyl dem med vand. Skræl jordskokker og skyl dem grundigt. Pil og hak skalotte og hvidløg og sauter dem af i en gryde i lidt smør så det bruner uden at branke. Det skal begynde at dufte skønt af stegte løg - tilsæt halvdelen af Rogan Josh krydderiet og lad det riste igennem. Tilsæt nu jordskokker skåret i grove tern sammen med kikærter (gem 1/3) og sautér dem med et par minutter igen uden at det tager farve! Krydr med salt og peber og tilsæt 4 eller 8 dl vand samt urtebouillon og lad det simre i 15-20 minutter under låg. Blend det hele i en blender eller med en stavblender og sigt evt. suppen gennem en fin sigte. Kom suppen tilbage i gryden – tilsæt de sidste hele kikærter og kog op - smag til med salt og peber.
Skyl og pluk brøndkarsen i mindre stykker - lad endeligt det meste af stænglerne sidde på. Kom dem i iskoldt vand i 2-3 minutter. Slyng tørre i en salatslynge og opbevar på køl til de skal bruges senere.
Krydr med salt og peber. Bland resten af Rogan Josh krydderiet med 3-4 spsk. hvedemel og vend fisken deri. (se video ovenover) Steg dem på en godt varm pande i neutral olie. Steg dem primært på den ene side i ca. 2-3 min. til de er pænt gyldne tilsæt et par klatter frisk smør og lad det bruse op inden du vender fisken – og gir den ca. 1-2 minutter på den anden side også.
Server i skåle eller dybe tallerkener - først suppe - så den stegte fisk. Top med en generøs klat yoghurt og pynt med masser af brøndkarse vendt med lidt olivenolie og evt. lidt hvidvinseddike eller citron.
Denne blanding er en kraftig og aromatisk karryblanding. Rogan Josh er også navnet på en aromatisk persisk lammeret, der er en signaturopskrift fra Kashmir-regionen.
Rogan betyder ’klart smør’ eller ’fedt’ på persisk, og Josh betyder ’varme, stærk, kogende eller passioneret’. Rogan Josh betyder således tilberedt i olie ved stærk varme.
Paprika, hvidløg, ingefær, gurkemeje, spidskommen, kanel, koriander, kardemomme, sort peber, nelliker, muskatnød, laurbærblade, chili, havsalt.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften