
Skyl basilikum, ryst vandet af, og blend den med hakket hvidløg (brug halvdelen her), lidt citronskal, salt, peber og 1-2 dl af din bedste olivenolie. Blend, til du opnår en flot grøn homogen masse.
Skræl kartofler og jordskokker, skær dem i mindre stykker, og skyl dem grundigt. Hak løg og det sidste hvidløg fint, og sauter begge dele i lidt olie, uden at det tager farve. Tilsæt jordskokker og kartofler, og krydr med salt og peber. Dæk med vand, og tilsæt bouillon. Lad suppen simre i 15-20 min. Kom fløde på, kog op og sluk med det samme, det koger. Purér suppen i en blender eller med en stavblender, og kør den evt. igennem en sigte. Kog suppen op igen, og juster evt. konsistensen med lidt vand. Smag suppen til med lidt citronsaft samt salt og sort peber.
Rens svampene, og del dem i mindre stykker. Rist dem på en varm pande i lidt olie og smør, og krydr dem med salt og peber. Kom til sidst et par skefulde basilikumolie på svampene, og vend rundt.
Del fisken i portionsstykker, og vend dem med lidt fint salt på begge sider. Kom dem i et ovnfast fad smurt med lidt olie. Dryp lidt basilikumolie over, og krydr med salt og peber. Sæt fadet i en 175 grader varm ovn i ca. 8-12 minutter.
Som vist på billedet. Anret de stegte svampe over fisken, og dryp med det sidste basilikumolie.
Den brune champignon minder om den hvide champignon. Den har en skærmformet, lys brun hat og nedenunder gemmer de rosa-rødbrune lameller sig.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften