
Bullinada er en legeret og cremet catalansk skaldyrssuppe/gryderet krydret med bla. safran, appelsin og fennikel, legeret med dejlig hvidløgsmayonnaise (aioli), og fyldt med kartofler. Denne version er dog lavet på fisk i stedet for en kombination af fisk og skaldyr.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Del fisken i 4-5 stykker pr. person. Krydr hvert stykke med salt på begge sider, og sæt fisken til side.
Skræl kartoflerne, og skær dem i 2-3 mm tykke skiver, gerne på et mandolinjern.
Pil og fintsnit løg.
Pres hvidløg i en hvidløgspresse.
Pluk og hak persillen.
Riv skallen af appelsin, og pres saften fra.
Rør mayonnaisen med 2/3 af det pressede hvidløg. Lad aioli'en trække til senere.
I en stor gryde varmes lidt olivenolie op til medium varme. Tilsæt løg, og sauter, indtil de begynder at blive bløde. Det tager 8-10 min. Kom det sidste hakkede hvidløg i, og sautér med i et par minutter. Rør krydderiblandingen i, og kom nu lidt hvidvin i, hvis du har (kan sagtens undlades). Kog vinen ind til det halve.
Tilsæt kartofler, appelsinskal og -saft. Krydr med salt og sort peber. Tilsæt 2 dl. vand pr. person (+ evt lidt fond-krudt, gerne hønse- eller grøntsagsfond). Bring suppen i kog, og lad den simre i ca. 20 min., indtil kartoflerne er helt møre.
Kom fisken i den kogende suppe, og vend forsigtigt rundt. Bring suppen tilbage til kogepunktet, og sluk.
Rør langsomt 1 deciliter varm suppe (bouillonen) ned i mayonnaiseblandingen. Rør nu forsigtigt mayonnaiseblandingen i den kogende suppe. Varm igennem, uden at det kommer i kog.
Vend spinat og persille i, og smag til med salt og peber.
Sæt gryden på bordet, og nyd!
Bullinada - krydderiblanding indeholder:
Fennikelfrø, sød paprika, gurkemeje, piment d'espelette & safran
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften