
Røget laks: Skær laksen fra skindet ved at køre en skarp smal kniv langs skindsiden - skær ikke helt ind til skindet men lad gerne 1-2 mm sidde på skindet. Skær lodrette skiver af laksen i 4-5 mm tykke skiver.
Æg: Kog æggene smilende (7 minutter) og afkøl dem let. Pil og del i kvarte.
Avokado: Skær avokadoerne over i 2 og fjern sten og skal. Skær i grove skiver, vend med lidt citronsaft og drys med salt og sort peber.
Rødløg: Pil løget og skær det i ultratynde skiver på en mandolin - kom dem i isvand i 10 minutter.
Salat: Del salaterne ud i blade og skyl dem grundigt i 2 hold kold vand - slyng i en salatslynge.
Anretning: Anret som vist på billedet - drys med capers og friskklippet karse - pres saften af en halv citron over og dryp med den gode olivenolie. Krydr med lidt flagesalt og friskkværnet sort peber- riv til sidst masser lagret parmigiano reggiano over retten - og server fx med smørristede rugbrødsskiver.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften