
Bibimbap er en koreansk ret. Ordet betyder bogstaveligt talt "blandede ris". Bibimbap serveres som en skål varme hvide ris dækket med namul (sauterede og krydrede grøntsager), chili og soya. Et råt eller stegt æg og stegt kød er traditionelt tilbehør. Den varme ret omrøres grundigt lige før man spiser.
Kog risene efter anvisning på posen.
Pil hvidløg, skræl ingefæren, og riv dem begge på den fine side af et rivejern. Vend det hakkede kød med soya, lidt honning, ingefær og hvidløg og sæt på køl til senere.
Skyl svampene grundigt, og afdryp dem for vand. Skær dem i tynde skiver. Fjern de yderste blade på kålet, og snit kålet, så fint du kan. Skræl og riv gulerødderne, eller skær dem i julienne på et mandolinjern.
Der skal både steges grøntsager og kød, så du kan med fordel varme to pander op ved høj varme.
Pande 1:
Tilsæt neutral olie til en pande, og steg svampene derpå, når panden er rygende varm. Lad dem stege i 1 minut, før der røres rundt. Tilsæt nu gulerødder og kål der steges med i ca. 2 min i alt. Smag til med salt og lidt af kimchi krydderierne.
Pande 2:
Tilsæt lidt neutral olie til en ny pande, og steg kødet derpå, når panden er rygende varm. Lad det stege i 1-2 min, før der røres rundt. Kødet skal stege i ca. 3 min i alt. Smag til med salt og peber.
Læg risene i bunden af en lun dyb tallerken, og anret kød, æg og grøntsager ovenpå. Top evt. med det sidste kimchi krydderi, og dryp med sesamolie.
Kimchi krydderiblanding indeholder:
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften