
Salsa: Halver avokadoerne, fjern sten og skræl og skær kødet i små tern. Vend straks ternene med citronsaft for at undgå misfarvning. Skær jordbærrene i små tern og hak rød- og hvidløg fint. Fjern de grove yderblade på citrongræsset og hak "kernen" fint. Vend avokado, jordbær, de 2 slags løg, citrongræs, revet ingefær, chiliflager, hakket basilikum og 2 spsk. olie forsigtigt sammen og smag til med citronsaft, salt og peber. Lad den gerne trække i 15 min. inden servering.
Grøntsager: Del blomkålen i små buketter og skær majskernerne af kolberne. Kom begge dele i en skål sammen med spidskommen, gurkemeje, lidt olie, salt og peber. Vend det hele godt rundt og fordel det på 4 lige store stykker bagepapir. Luk bagepapiret om fyldet (som en karamel med åbningen opad). Buk også enderne opad, så væden ikke kan løbe ud. Sæt pakkerne i en alubakke på grillen over middel varme og grill i 15-20 min. til grøntsagerne er møre med bid. Skær imens æblerne i fine små tern og rør dem sammen med yoghurt, finthakket koriander, 2 spsk. citronsaft, salt og peber og smag til. Server pakkerne rygende varme med en skefuld yoghurtcreme på toppen.
Makrel: Rør paprika, karry, oregano, sukker, ½ tsk. salt og ¼ tsk. friskkværnet peber godt sammen. Dup makrelfileterne tørre og pensl dem på begge sider med et tyndt lag olie. Drys krydderblandingen jævnt på kødsiden af fileterne og lad dem hvile i 5 min. Læg fileterne på grillen med skindsiden nedad over høj varme - gerne på en stegeplade eller lignende. Grill dem i 2-3 min. til skindet er sprødt, vend dem forsigtigt og steg i yderligere ½-1 min. på kødsiden.
Server sammen med nye kogte kartofler med koldt smør og evt. en sprød grøn salat.
Madras karry indeholder: 30% gurkemeje , 20% spidskommen, 15% sennepskorn, 15% korianderfrø, 5% sort peber, 5% karryblade, 5 % Chili 5% ingefær
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften