
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Ovnen tændes på 170 grader varmluft.
Dilden skylles og slynges tør, og bladene hakkes mellemfint. Gem stilkene.
Kartoflerne sættes over at koge i godt saltet vand, sammen med dildstilkene.
Når kartoflerne er møre, drænes de, og holdes lune i en skål.
Skindet skæres af laksen og smides væk, krydder med salt. (Billedet på opskriften er taget med en anden fisk)
Gulerødderne skrælles, og skæres i ultratynde skiver. Det gøres nemmest med et mandolinjern, men man kan også bruge en kartoffelskræller.
Skalotteløget skæres i superfine skiver.
Skalotteløgene steges stille i smør på en pande med tilhørende låg, som kan gå i ovnen, og som også kan rumme fisken.
Imens løgene steger, flækkes citrongræsset på langs.
Bank stænglen grundigt med en kødhammer ell. bagsiden af en grydeske for at frigive smagsstofferne i græsset. Læg det over i panden til skalotteløget.
Hæld omkring 1/2 dl hvidvin/æblemost og 1 spsk eddike pr. person over grøntsagerne, og lad det fordampe ved svag varme, til det næsten er helt væk, og bare er en slags glacering i bunden af panden.
Hæld fløden ned i panden, og vend gulerødderne ned i fløden.
Tilsæt en smule vand, hvis grøntsagerne bliver for tørre.
Lad retten simre et par minutter, til gulerødderne er lidt møre men stadig har bid, og hæld ærterne ned i panden.
Smag til med salt og peber, og kog op.
Fisken lægges ned i fløden/grøntsagerne. Krydr med salt og peber, læg en smørklat eller et dryp olie på hvert stykke fisk, og sæt fadet i ovnen med låg på.
Lad fisken bage, til den lige er gennembagt, og man kan flage den med en gaffel. Det tager omkring 8-10 minutter, alt efter hvor effektiv din ovn er, og hvor mange du laver mad til.
Grøntsager og fisk anrettes i bunden af dybe tallerkener.
Citrongræsset kan ikke spises, og skal bare kasseres.
Drys med den hakkede dild.
~Velbekomme~
ASC er en globalt anerkendt mærkningsordning, som sikrer, at fiskeopdræt foregår på en sund og ansvarlig måde. ASC-mærkede fisk har gennemgået en streng kontrol af hele forsyningskæden og af arbejdsforholdene ved den enkelte aquakultur. ASC ønsker at sikre forbrugerne et miljøvenligt og socialt ansvarligt valg af opdrættede fiskeprodukter.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften