0
Kuller og stegt Tempeh af korn og hamp med Krystal Karl, speltkerner, bladbeder & citron yoghurt

Kuller og stegt Tempeh af korn og hamp med Krystal Karl, speltkerner, bladbeder & citron yoghurt

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Grønne fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

speltkerner
2 min.
Speltkerner:

Kog kernerne i rigeligt, saltet vand i 12-15 min. Kom dem i en sigte, og lad dem dryppe af og afkøle let. 

Tempeh af korn + hamp
5 min.
Tempeh:

Skær tempeh ud i stykker på ca. 1 x 1 cm. Rist dem på en godt varm pande i rigeligt god olivenolie, til de er sprøde og gyldne. Kom stykkerne på fedtsugende papir, og drys dem med fint salt. 

Fif: har du et par hvidløgsfed i overskud, så smager det skønt lige at presse et par fed ud over croutonerne, og lade det riste med de sidste par minutter.

bladbedercitronyoghurt 3,5 %speltkernerkrystal karl
20 min.
Salat:

Skyl bladbederne grundigt, riv bladbede-bladene i mundrette stykker, og skær stilkene i så tynde strimler som muligt.

Riv osten fint, kom den i en skål, og tilsæt yoghurt, citronsaft, 1/2 tsk. sukker pr. person og lidt salt. Rør det godt rundt. Vend med bladbeder og speltkerner, og smag til med salt og peber. Dryp med olivenolie og tempeh croutoner.

kullerfilet uden skind
25 min.
Fisk:

Del fisken i mindre stykker, gerne 3 pr. person. Krydr fileterne med salt og peber, og steg dem på en medium varm pande i neutral olie eller smør. Steg dem, til de er gyldne og sprøde. Tilsæt et par smørklatter, og vend fiskene, når smørret er bruset af. Steg videre, mens du hele tiden drypsteger ved at tage smør fra panden med en spiseske og hælde det over fisken. Fortsæt drypstegningen i maximalt 1 minut. Krydr igen med lidt salt og peber.

30 min.
Anretning:

Som vist på billedet.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Denne tempeh variant består af byg, havre, rug & hamp. Den er helt unik og udpræget dansk, idet den vækker associationer til fuldkornsbrød. 

Denne variant af tempeh har et særligt bid der minder lidt om hakket kød, hvilket gør den super velegnet i mange sammenhænge. Smagen er selvfølgelig kendetegnet ved kornet, samt den let nødde- og høagtige aroma fra hampen. I øvrigt har den noter af hasselnød og champignon, ligesom andre tempeh varianter, samt en elegant sødme og en let bitterhed i smagen. Bitterheden vil ofte træde mere frem ved langvarig opbevaring på køl, så derfor kan man med fordel opbevare tempeh af korn + hamp på frost, indtil den skal anvendes (en blok på 300 g vil typisk tø op i løbet af et par timer).

Kan steges smukt gylden og sprød - steges med fordel ved lav varme, da kornet ellers kan give sig til at poppe og branke i overfladen, hvis man steger for varmt.

Generelt om (Nordisk) Tempeh

Tempeh er et fermenteret planteprotein der smager lækkert, mætter godt og er nemt at tilberede. Det stammer oprindeligt fra Indonesien, hvor man har spist tempeh i hundredevis af år og nu er det begyndt at vinde udbredelse til resten af verden, som et super grønt alternativ til kød. 

Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY er fremstillet med omhu i Danmark - på traditionel indonesisk vis, for den bedste smag – altså 100% naturligt og uden brug af eddike, konserveringsmidler eller andre numre.

Det er selvfølgelig vegansk og der anvendes de bedste, økologiske råvarer.

Hvor traditionel indonesisk tempeh er fremstillet af sojabønner, så er Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY fremstillet af ærter, bønner, korn og hamp som er dyrket her i Norden.

Smagen af tempeh er karakteriseret ved sine champignon- og nøddeagtige noter, samt den umami eller ’velsmag’ der opstår som resultatet af den naturlige fermentering. Det betyder samtidig at tempeh er et levende produkt, der med tiden vil blive kraftigere i smagen (på samme måde som f.eks. ost - bare noget hurtigere). Derfor kan tempeh med fordel opbevares på frost, indtil det skal anvendes.

Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv, efter det er optøet. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen. Tempeh er i det hele taget virkelig alsidigt i anvendelse og kan indgå på forskellige måder i en lang række spændende, grønne og sunde måltider.

(Vidste du for øvrigt at ’De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima’ fra den danske Fødevarestyrelse anbefaler os at spise hele 100 g bælgfrugter om dagen? Lad Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY være din genvej til det...) 

Tips til tilberedning:

Tempeh er enkelt og meget alsidigt i anvendelse. Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende som ingrediens i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen.

Skiver eller tern af tempeh kan simpelthen steges på en pande eller en grill, hvor de vendes til de er gyldne og sprøde. Brug dit foretrukne fedtstof til stegning og husk at smage til med salt og evt. andre krydderier. Tempeh kan imidlertid også ovnsteges, hvor det med fordel vendes i en marinade først, så det ikke tørrer ud. Prøv også at skære det i tern og put det i gryderetter. Og hvis du er ekstra modig og kreativ, så prøv evt. også at bruge tempeh i bagning eller det søde køkken?

Tempeh kan gøre det ud for den centrale del af måltidet, eller spises som tilbehør til salater og lignende. Når tempeh skal udgøre den centrale del af måltidet så beregn ca. 100 g tempeh per person – så bliver man fint mæt. Mindre kan selvfølgelig gøre det, hvis det blot indgår i måltidet som et tilbehør.

Velbekomme! 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?