0
Kulmule på cremede rodfrugter med timianæbler

Kulmule på cremede rodfrugter med timianæbler

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Kulmule er en super lækker fisk at ovnbage.  Den lette saltning gør kødet ekstra saftigt, og de bløde, cremede rodfrugter smager dejligt sammen med syrlige timianæbler.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
1 min.
Klargøring af grøntsager og fisk

 Varm ovnen op til 200 grader og sæt et ovnfast fad, der kan rumme fisk og grøntsager derind for at varme op.

Fisken tørres af med køkkenrulle og deles, så der er et stykke fisk pr. person.
Der ridses et par snit på tværs af hvert stykke fisk.  De skal bare lige gå igennem skindet for at skindet ikke skal krølle sig sammen under bagningen.   Fisken krydres med salt på kødsiden. Lad fisken stå ude og hvile, til den skal bages.
NB! Hvis man ikke har lyst til at spise skindet, kan det nemt tages af når fisken er tilberedt.  

Æblerne deles i kvarte ( de skal ikke skrælles ) og kernehuset tages ud.
De kvarte æblestykker deles hver i tre både.

Timianen skylles, bladene hives af stilkene med fingrene, og hakkes fint.  

Spinaten skylles og slynges tør.

Løget pilles og skæres i super-tynde strimler.

Pastinakken skrælles, deles på langs og skæres i tynde skiver på omkring 1/4 cm tykkelse.

Jordskokkerne skylles grundigt.  De skal ikke skrælles, men hvis de har mange små knudrede knolde og "fimrehår", fjernes disse med en lille kniv. 
Skær jordskokkerne i tynde skiver, ligesom pastinakken. 

 

15 min.
Cremede rodfrugter

Halvdelen af løget steges i smør eller olie ved medium varme i en stor pande, til det bliver gennemsigtigt.
Så skrues op for panden og pastinakkerne hældes ned til løgene.  Lad dem stege et minuts tid, inden jordskokkerne også hældes ned i panden og steger med, til de lige bliver lidt møre. 
Måske skal der lidt mere smør eller olie ned til grøntsagerne, for at de kan stege.

Halvdelen af timianen tilsættes grøntsagerne, efterfulgt af fløden.  Fyld den tomme flødebeholder op med vand, og tilsæt det til panden også.

Lad koge op, og hæld så spinaten ned til grøntsagerne, vend den rundt og smag godt til med salt og peber.

Grøntsagerne hældes over i det opvarmede fad fra ovnen og fisken lægges ovenpå med skindsiden opad.  Sørg for at der er mellemrum mellem hvert stykke fisk. 
Dryp fisken med lidt olie på skindsiden, eller giv den et par smørklatter.
Fadet dækkes til med folie ell. og skal nu bage omkring 10 minutter. 
Fisken tilberedes videre efter fadet er kommet ud af ovnen, så den skal ikke være helt færdig når fadet tages ud.

Fadet tages ud af ovnen og står og trækker minimum 5 minutter inden der serveres.

25 min.
Timianæbler
25 min.
Timianæbler.

Panden som rodfrugterne blev stegt i skylles af.  Æblerne og resten af løget steges i smør i panden til de er gyldne og møre,- det tager omkring 3-5 minutter.  

Så hældes resten af timianen ned til æblerne og de smages til med salt og peber.

 Server æblerne til fisken og de cremede rodfrugter.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kulmule

GASTRONOMISK

Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.

Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.

Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.

SUNDHED

Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.

Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?