
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 200 grader.
Riv skallen af citronen fint. Pil hvidløgene, og pres dem igennem en hvidløgspresser (gem 1-2 fed til dressingen). Vend kyllingelår med hvidløg, citronskal (brug det halve her), og sesam (brug det halve her). Kom lårene på en bageplade med bagepapir, og dryp dem med lidt olivenolie. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 35-40 min., til de er gyldne, møre og gennemstegte.
Kog linserne i rigeligt vand med salt, til de netop er møre. Det tager typisk 10-12 min.
Rist de sidste sesam på en tør pande, til de er gyldne, og begynder at poppe. Kom lidt salt ved, og knus dem groft i en morter eller en blender.
Kom tahin i en skål, og pisk det sammen med lidt citronsaft. Pres 1-2 fed hvidløg, tilsæt det og lidt salt til dressingen, og rør den godt sammen. Tilsæt lidt vand lidt af gangen, og pisk dressingen, til den er cremet og let flydende. Smag tahin-dressingen til med salt, peber og evt. lidt sukker.
Skræl rødbederne, og skær dem og pærer i tynde strimler på et mandolinjern.
Pluk og hak persillen.
Vend det sidste revne citronskal og 2/3 af de ristede og letknuste sesamfrø sammen med beder, persille og pærer. Vend det hele godt rundt med drænede kogte linser og tahin-dressingen.
Smag til med salt og peber samt evt. en lille smule honning/sukker. Lad salaten trække, til du skal spise.
Som vist på billedet med de sidste sesamfrø drysset over.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften