Kog de omhyggeligt skyllede grünkern i rigeligt saltet vand i ca. 15 minutter. Dræn overskydende væde fra og lad kornene afkøle let (Grünkern kan med fordel erstattes af perlebyg eller perlespelt).
Hak hvidløg og skalotteløg fint og sauter af, i en bredbundet gryde eller sautépande, i lidt smør og olivenolie uden det tager farve. Del asparges i små stykker (undlad at bruge den nederste fjerdedel der kan være lidt træet) og sauter med i et par minutter. Tilsæt grundigt skyllet (2 gange) spinat det er helt afdryppet for vand – gerne i en salatslynge og lad det falde sammen mens du rører eller svinger i det. Tilsæt creme fraiche og kog ind til let cremet konsistens. Tilsæt de kogte grünkern og kog igennem et par minutter - smag til med masser af revet parmesan og evt. lidt salt og sort peber.
Læg laksestykkerne i et smurt ovnfast fad med skindsiden nedad. Krydr med salt og peber. Drys med det sidste revede parmesan og blå birkes og fordel det oven på fisken. Sæt fisken i en 225 grader forvarm ovn i ca. 7-10 min. (afhængig af din ovn).
Fif: Pas nu på ikke at give laksen for meget - den smager SÅ meget bedre, hvis den er lidt understegt i forhold til, hvis den får for længe - vær ikke bange for at servere den med et let "rødt" og saftigt indre!
Som vist! Fordel asparges, spinat og grünkern i bunden af en tallerken - server laksen dertil.
ASC er en globalt anerkendt mærkningsordning, som sikrer, at fiskeopdræt foregår på en sund og ansvarlig måde. ASC-mærkede fisk har gennemgået en streng kontrol af hele forsyningskæden og af arbejdsforholdene ved den enkelte aquakultur. ASC ønsker at sikre forbrugerne et miljøvenligt og socialt ansvarligt valg af opdrættede fiskeprodukter.
I Midttyskland har man tradition for at dyrke spelt til grünkern. Grünkern er spelt der er høstet, mens den er halv moden og derefter kunstigt tørret. Det er opstået som en reaktion på perioder med ugunstigt vejr, hvilket kunne ødelægge afgrøderne for de tyske bønder. Så derfor blev der høstet før kornet var helt modent ved ca. 50% fugtindhold. Fordi de tørrede kerner smagte så godt når de blev kogt opstod der i Tyskland en tradition for at høste en del af kornet som grünkern i slutningen af juli. For at lave Grünkern skal det umodne korn tørres med røg, hvilket udvikler en karakteristisk smag. Dette er grunden til, at speltdyrkningen har fundet en niche i Tyskland helt op til vor tid.
Spelt (Triticum spelta) er for øvrigt en ældgammel sort hvede som man anser for at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn
Kundekommentarer ()