
Basquaise: Rød peber, løg og tomater skæres i ca. 2 cm tykke strimler og sauteres i olivenolie sammen med 1 fed hakket hvidløg og timian til al væden er væk. Smag til med salt, peber, citronsaft og en "lille" klat smør.
Karrysauce: Skalotteløg, 1 æble og ½ fennikel skæres i strimler og sauteres i lidt smør sammen med 1 fed hvidløg og ingefær til de er let gyldne. Tilsæt karry og efter 3 min. tilsættes fonden. Reducer til det halve. Tilsæt fløden og kog saucen ind til en passende konsistens. Sigt saucen og smag til. Kan evt. skummes op med en stavblender lige inden servering.
Salat: 1 æble og ½ fennikel skæres helt tyndt med en skarp kniv eller på et mandolinjern. Tilsæt dild og mariner med lidt olivenolie og citronsaft.
Fisk: Krydr fileterne med salt og peber. Steg dem på en godt varm pande i lidt olivenolie. Steg fisken på den ene side i ca. 3-4 min. Tilsæt 25 g små tern af koldt smør og vend fisken. Steg videre mens du hele tiden "drypsteger" på toppen ved at tage fedtstof fra panden med en ske og hælde det over fisken - fortsæt drypstegningen i 2-3 min. Krydr med lidt salt og peber igen.
Server sammen med ovnbagte kartofler eller ris.
Madras karry indeholder: 30% gurkemeje , 20% spidskommen, 15% sennepskorn, 15% korianderfrø, 5% sort peber, 5% karryblade, 5 % Chili 5% ingefær
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften