
Marinade til fisken: Rist korianderfrøene på en tør pande til de popper let. Stød dem fint i en morter sammen med chilien. Tilsæt 1 fed hvidløg og stød det godt sammen. Riv limeskallen i, pres saften fra hele limen henover og rør det godt ind i. Tilsæt 4 spsk. olie under omrøring og smag til. Vend fileterne i marinaden og lad dem marinere på køl i mindst 30 min. - men gerne i 1 eller 2 timer.
Salat: Skær auberginen i 3-4 mm tynde runde skiver, drys dem med lidt salt og lad dem trække i 20 min. Skyl dem under koldt vand og knug væden ud af dem. Vend dem sammen med lidt olie og peber og grill dem gyldne, men ikke møre, over kul eller på en grillpande. Pisk 4 spsk. olie, rødvinseddike, 1 fed presset hvidløg, oregano, salt og peber sammen og vend de varme auberginer deri efterhånden som de er færdigeklar. Lad dem marinere på køl i mindst 30 min. - men gerne i 1 eller 2 timer. Rens tomater, agurk, peberfrugt og løg og skær dem i ensartede skiver. Vend de sprøde grøntsager i de marinerede auberginer lige før servering og smag til med salt og peber. Anret og top med skiver af feta, lidt olivenolie og et kværn peber.
Fisk: Rul fileterne sammen og læg dem i et ovnfast fad (hvis du laver retten i ovn) eller en alubakke (hvis du laver dem på en grill). Krydr med et godt nip salt og bag eller grill rullerne møre (10-12 min. i en 200 grader varm ovn - eller på grillen ved middel indirekte varme). Drys med grofthakket koriander lige inden servering.
Server sammen med couscous, pitabrød og en skefuld græsk/tyrkisk yoghurt.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften