
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Skær æble og fennikel i ca. 1 cm tykke både, og vend dem med lidt olivenolie og lidt salt og peber. Læg æbler i den ene side af en bageplade og fennikel i den anden side.
Bag æblerne ca. 15 min., og tag dem herefter ud af ovnen og over i en skål. Bag fennikel ca. 25 min., til de har taget godt med farve, og er møre.
Kog linserne i rigeligt, saltet vand i ca. 15 min., til de er møre.
Skær osten i mundrette tern, og hak valnødderne groft med en skarp kniv.
Drys valnødderne over fennikelen 5 min. før fennikelen er færdig, så valnødderne lige når at varme med i ovnen.
Pluk salaten ud i blade, skyl dem, og halvér de største af bladene.
Skræl løgene, og snit dem fint med en skarp kniv.
Vend løg og salatblade sammen med masser af fintrevet citronskal, lidt citronsaft og olivenolie.
Vend æbler, fennikel og drænede linser sammen i en skål, og smag til med salt og friskkværnet peber.
Anret dem i bunden af en dyb tallerken med ost og salat ovenpå.
Bøllingsø er fremstillet af komælk fra Midtjylland. Det økologiske mejeri producerer denne fantastiske faste ost. De fire økologiske landmænd Mads, Gert, Niels og Bjarne gør en dyd ud af, at leve op til de økologiske krav. Osten er en emmentalertype med de karakteristiske store huller og den søde nøddeagtige smag. Den er modnet cirka 8 uger. Osten færdigmodnes på Grand fromages affinageri.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften