0
Lun kartoffelsalat med stegt tempeh, græsk yoghurt og parmesan

Lun kartoffelsalat med stegt tempeh, græsk yoghurt og parmesan

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

kartofler
1 min.
Kog kartoflerne

Skræl kartoflerne, skær dem i store tern, og kog dem i en gryde med vand, der dækker, og et godt skud salt. De skal koge til de lige nøjagtigt er møre. Dræn vandet fra, og lad dem dampe lidt af.

palmekålsquashhvidløgTempeh af korn + hamp
10 min.
Forbered det grønne

Snit hvidløget i super tynde skiver. Fjern de groveste stilke på kålen, og snit den i tynde strimler. Skær squash i tern på ca. 1x1 cm. Skær tempeh i tern på ca. 2x2 cm.

palmekålchipotlesauce kryddericitron
20 min.
Sautér kål

Sæt en gryde over ved mellem varme, og tilsæt lidt olivenolie. Sautér kålstrimlerne ca. 3-4 min., til de falder sammen, og er møre. Krydr med lidt salt og groftkværnet sort peber. Træk gryden fra varmen, og tilsæt krydderblanding og ca. 1 tsk. citronsaft pr. kuvert. Vend rundt.

Tempeh af korn + hamphvidløg
25 min.
Steg tempeh

Varm en pande op ved mellemhøj varme. Tilsæt et generøt skud olivenolie, og steg tempehtern ca. 3-4 min., til de har taget godt med farve, og er sprøde. Tilsæt hvidløg de sidste 30 sekunder, og lad dem stege med. Krydr med lidt salt. 

græsk yoghurt, 10%parmigiano reggiano (Parmesan)
30 min.
Anretning

Smør en god skefuld yoghurt ud i bunden af en dyb tallerken. Anret kartofler, squashtern og kål ovenpå. Riv osten fint over, og drys med tern af tempeh.

Bonusinfo

Denne tempeh variant består af byg, havre, rug & hamp. Den er helt unik og udpræget dansk, idet den vækker associationer til fuldkornsbrød. 

Denne variant af tempeh har et særligt bid der minder lidt om hakket kød, hvilket gør den super velegnet i mange sammenhænge. Smagen er selvfølgelig kendetegnet ved kornet, samt den let nødde- og høagtige aroma fra hampen. I øvrigt har den noter af hasselnød og champignon, ligesom andre tempeh varianter, samt en elegant sødme og en let bitterhed i smagen. Bitterheden vil ofte træde mere frem ved langvarig opbevaring på køl, så derfor kan man med fordel opbevare tempeh af korn + hamp på frost, indtil den skal anvendes (en blok på 300 g vil typisk tø op i løbet af et par timer).

Kan steges smukt gylden og sprød - steges med fordel ved lav varme, da kornet ellers kan give sig til at poppe og branke i overfladen, hvis man steger for varmt.

Generelt om (Nordisk) Tempeh

Tempeh er et fermenteret planteprotein der smager lækkert, mætter godt og er nemt at tilberede. Det stammer oprindeligt fra Indonesien, hvor man har spist tempeh i hundredevis af år og nu er det begyndt at vinde udbredelse til resten af verden, som et super grønt alternativ til kød. 

Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY er fremstillet med omhu i Danmark - på traditionel indonesisk vis, for den bedste smag – altså 100% naturligt og uden brug af eddike, konserveringsmidler eller andre numre.

Det er selvfølgelig vegansk og der anvendes de bedste, økologiske råvarer.

Hvor traditionel indonesisk tempeh er fremstillet af sojabønner, så er Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY fremstillet af ærter, bønner, korn og hamp som er dyrket her i Norden.

Smagen af tempeh er karakteriseret ved sine champignon- og nøddeagtige noter, samt den umami eller ’velsmag’ der opstår som resultatet af den naturlige fermentering. Det betyder samtidig at tempeh er et levende produkt, der med tiden vil blive kraftigere i smagen (på samme måde som f.eks. ost - bare noget hurtigere). Derfor kan tempeh med fordel opbevares på frost, indtil det skal anvendes.

Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv, efter det er optøet. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen. Tempeh er i det hele taget virkelig alsidigt i anvendelse og kan indgå på forskellige måder i en lang række spændende, grønne og sunde måltider.

(Vidste du for øvrigt at ’De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima’ fra den danske Fødevarestyrelse anbefaler os at spise hele 100 g bælgfrugter om dagen? Lad Nordisk Tempeh fra CONTEMPEHRARY være din genvej til det...) 

Tips til tilberedning:

Tempeh er enkelt og meget alsidigt i anvendelse. Konsistensen er fast og mør - nem at skære i skiver eller tern med en skarp kniv. Tempeh er ligeledes velegnet til at rive eller blende som ingrediens i plantefars, saucer og lignende, hvor det tilfører god fylde og dybde i smagen.

Skiver eller tern af tempeh kan simpelthen steges på en pande eller en grill, hvor de vendes til de er gyldne og sprøde. Brug dit foretrukne fedtstof til stegning og husk at smage til med salt og evt. andre krydderier. Tempeh kan imidlertid også ovnsteges, hvor det med fordel vendes i en marinade først, så det ikke tørrer ud. Prøv også at skære det i tern og put det i gryderetter. Og hvis du er ekstra modig og kreativ, så prøv evt. også at bruge tempeh i bagning eller det søde køkken?

Tempeh kan gøre det ud for den centrale del af måltidet, eller spises som tilbehør til salater og lignende. Når tempeh skal udgøre den centrale del af måltidet så beregn ca. 100 g tempeh per person – så bliver man fint mæt. Mindre kan selvfølgelig gøre det, hvis det blot indgår i måltidet som et tilbehør.

Velbekomme! 

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?