0
Malaysisk laksa-suppe med citrongræs, kokosmælk og pocheret mørksej

Malaysisk laksa-suppe med citrongræs, kokosmælk og pocheret mørksej

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Asiatisk
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
mørksejfilet uden skind
1 min.
Fisk del 1:

Del fisken i små stykker på ca 1 x 1 cm, drys med lidt fint salt, og lad fisken salte i en skål til senere. 

nudler
3 min.
Nudler:

Kog nudlerne i rigeligt letsaltet vand i 2-3 min. Dræn vandet fra nudlerne, og vend dem med lidt neutral olie. Hold dem lune.

rød peberfrugtcitrongræsgulerødderlime
5 min.
Forbered grøntsager:

Skyl koriander, og hak den fint. Hak også gerne stilkene undtagen den nederste fjerdedel.

Pil de yderste tørre blade af citrongræs-stænglen, indtil du kommer ind til den blødere midte. Mas stænglen ved at slå på den med den døve ende af en stor kniv. Den nederste hvide del af stænglen snitter du meget fint, og bruger i suppen.

Den tørre, grønne top indeholder masser af smag, så kom den evt. i gryden, når du koger suppen, og fisk den op, inden du serverer. 

Riv den grønne del af limeskrællen fint, og pres saften fra limefrugten i en skål.

Skær gulerødder og peberfrugt i fine strimler gerne på et mandolinjern.

laksa krydderiblandingkokosmælknam pla (fiskesauce)
10 min.
Laksa:

Sauter gulerødder og peberfrugt i lidt smør/olie ved medium varme, uden det tager farve. Tilsæt laksakrydderierne, og rist igennem i 1 minut. Kom 1 dl vand pr. person på, tilsæt kokosmælk, og kog i yderligere 2-3 min. Smag laksaen til med fishsauce, salt, lidt (rør)sukker samt limesaft og -skræl.

Fif: hvis du vil have lidt mere dybde i smagen på suppen, kan du tilsætte en smule urte- eller hønsebouillon, evt. som terning.

mørksejfilet uden skind
25 min.
Fisk del 2:

Når suppen har kogt igennem i 2-3 min., tilsættes den letsaltede fisk. Bring suppen tilbage på kogepunktet. Sluk, og lad den hvile under låg i 3-4 min.

30 min.
Anretning:

Som vist eller anrettet i portionsskåle. Drys med koriander. 

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Laksa krydderi indeholder: 20% gurkemejerod, 15% galangarod, 10% citrongræs, 10% bird eye chili, 10% korianderfrø, 10% spidskommen, 5% nelliker, 5% muskatnød, 5% cassiabark, 5% laurbærblade, 5% grøn kardemomme

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?