Fisk: Læg fisken i et smurt ovnfast fad, krydr med lidt Læsøsalt og sæt fadet i en 200 grader varm ovn i ca. 12 min. Tag fisken ud og lad den hvile tildækket i ca. 5 min. Lav en marinade af honning og koldpresset rapsolie og fordel det ovenpå fisken lige inden servering.
Toast: Tørrist brødet på en pande eller rist det i lidt smør (efter behag).
Spidskål: Spidskålen snittes, smørdampes og smages til med lidt Læsøsalt.
Bønner: Soigner bønnerne. Blancher dem i saltet vand i min. 5-7 minutter Fordel dem i 4 bundter og rul et stykke bacon om hvert bundt (alternativt kan parmaskinke bruges). Bag dem gyldne i den 200 grader varme ovn i ca. 10 min. (eller rist dem på en pande) til baconen er gylden og sprød.
Anretning: Anret brødet på midten af tallerknerne, læg spidskål ovenpå efterfulgt af fisk og bønner. Pynt med lidt kørvel.
Server sammen med små smørstegte kartofler.
VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften