
Fisk: Fjern skindet på fisken og skær kødet i tern på ca. 4 cm. Dryp dem med lidt olivenolie, drys med salt og peber samt lidt hakket salvie og lad fisken marinere i 2-3 timer. Grill fisken hurtigt på en meget varm grillpande til de stadig har en let rå kerne. Tag fisken af panden og pak den i stanniol.
Grillede croutoner: Skær tynde skiver af daggammelt brød, dryp med olivenolie, grill dem på en grillpande og drys lidt salt på.
Pasta: Kog pastaen efter anvisning på emballagen - de gerne må være al dente. Dræn pastaen og vend den sammen med ekstra jomfru olivenolie, friskrevet parmesanost, hakket salvie og hakket persille.
Svampe: Skær svampene i passende stykker og rist dem i lidt smør på en pande, husk at krydr dem godt med salt og peber. Skær hvidløgene groft ud og knus dem på et spækbræt med den brede side af en stor kniv - drys ½ tsk. groft salt på og mos videre med kniven, til det er blevet til en fin puré. Kom puréen på panden sammen hakkede skalotteløg og rist det hele ca. 1 min.
Samling: Vend svampene sammen med laks og pasta i et fad. Krydr det hele med masser af sort peber og lidt salt. NB - Pas på med salt - da hvidløgene er saltet.
Anret som vist på billedet med rosmarinkviste som pynt. Riv gerne ekstra parmesanost over retten.
Server sammen med en god salat.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
Kommentarer og forslag til opskriften