
Arayes er en populær mellemøstlig ret, der stammer fra Libanon.
Retten består typisk af pitabrød, der er fyldt med hakket kød, samt krydderier som hvidløg og persille.
Fyldet kan også inkludere tomat, løg eller andre smagsgivende ingredienser.
Traditionelt bliver Arayes grillet eller stegt, hvilket giver brødet en sprød konsistens og en dejlig smag.
Retten serveres ofte med yoghurt, tzatziki, hummus eller andre dips.
Navnet "Arayes" stammer fra det arabiske ord for "brud" eller "brudgom", og retten har fået sit navn, fordi den siges at være så lækker, at den kan overbevise en brud eller brudgom om at gifte sig, hvis den serveres som en del af en bryllupsmenu.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skær bagekartoflerne ud i ca. 1 x 1 cm brede aflange stænger.
Kom dem i en stor skål med koldt vand, og lad dem udvande i 10 min. Hæld vandet fra, og tør kartoflerne i et rent viskestykke (dette kan udelades - men det giver altså lige en MY sprødere fritter).
Læg kartoffelstængerne i en pose, bland med lidt neutral olie, og ryst posten godt, så olien bliver fordelt. Eller spray kartoflerne med olie direkte i airfryeren.
Kom fritterne i airfryeren, og indstil den på 200 grader. Giv kartoflerne 10 min., tilsæt salt, og ryst eller rør. Giv dem yderligere ca. 15-20 min., hvor de rystes et par gange undervejs. Steg til de er gyldne og sprøde.
Krydr igen med salt til passende mængde.
Rør kødet med finthakket hvidløg og en smule finthakket rødløg (du skal bruge 1/4 løg pr. pers., du laver mad til).
Tilsæt krydderiblandingen og et par spsk. god olivenolie, og krydr med salt og peber.
Pil og snit resten af rødløget fint, og kom dem i en skål.
Kom lidt fint salt ved, og knug det godt ind i løgene. Hæld lidt lys eddike over, og vend rundt.
Efter 5 min. tilsættes sukker til en tilpas sur/sød smag.
Lad løgene stå, til de skal bruges.
Pluk persillen, og hak den fint. Vend halvdelen af det hakkede persille sammen med yoghurt, rødløg og tomat.
Skær en åbning i hvert pitabrød.
Fordel det rå kødfyld i pitaerne, og tryk dem let sammen, så de er lige tykke, og fyldet er jævnt fordelt.
Pensl pitaerne med olivenolie, og steg dem i airfryeren ved 180 grader indtil fyldet er gennemstegt, og brødet er sprødt. Det tager ca. 5 min. pr. side.
Vend pitabrødet et par gange, og pensl med olie et par gange undervejs. Pas på, de ikke brænder på.
Lav dem evt. over et par gange, hvis du ikke har plads til alle på én gang!
Som vist på billedet.
Drys det sidste persille over.
Mechoui krydderiblanding indeholder:
20% spidskommen, 20% gurkemeje, 20% paprika, 18% korianderfrø, 10% chili, 10% sort peber, 2 % safran
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften