0
Mexicansk Tlayuda med rejer, chilibeans, Hærvejsost samt salsa verde på tomatillo

Mexicansk Tlayuda med rejer, chilibeans, Hærvejsost samt salsa verde på tomatillo

Hovedingrediens:
Skaldyr
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. Mexicansk tlayuda er i mine øjne faktisk endnu bedre end pizza. Det er en simpel stegt majstortilla toppet med bønnemos og ellers lige hvad du ønsker af topping, mole og salsa.

 

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
tomatillokorianderhvidløggrøn chilizittauerløg
1 min.
Mexicansk salsa verde på tomatillos:

Pil og del løg og hvidløg i rustikke stykker. Del den grønne chili i mindre stykker. (Hvis du ønsker en mildere salsa, kan du fjerne kernerne fra chilien). Varm en lille gryde op, og tilsæt lidt olivenolie.

Steg løg, hvidløg, chili og tomatillo i kvarte i 5-7 minutter, uden at det tager for meget farve. Kom det hele i en blender, og blend med grofthakket koriander. Brug hele bundtet med koriander, også stilkene. Kom nu godt med salt i, og juster evt. konsistensen med lidt vand.

INFO:
Mexicansk salsa verde er lavet med tomatillos som er i samme familie som grønne tomater, men tættere forbundet med stikkelsbær.

Skagenfood håndpillede rejer
15 min.
Rejer:

Kom rejerne i en sigte, og lad dem dryppe af til senere.

chili beans
20 min.
Chili beans:

Lun chili beans i en lille kasserolle.

Majs tortillas – Tlayudaolivenolie, ekstra jomfru
25 min.
Tlayuda:

Steg de store Tlayuda tortillas på en varm pande uden fedtstof. De må gerne blive sprøde, men de må ikke brænde på. Vend dem flere gange. Pensl med lidt god olie eller smeltet smør.
Nb. Mexicanerne pensler dem med svinefedt! Så har du lige en skål baconfedt stående, så er det bare frem med den. 

Alternativt:

Bag tortillas i ovnen ved 185 grader på bageplader dækket med bagepapir, indtil de er gennembagte og sprøde. Det tager cirka 10-12 minutter. Vend evt. et par gange undervejs. 

iceberghærvejsost
30 min.
Anretning:

Fordel rejer og chili beans ud over de hele Tlayuda'er. Fordel fintsnittet iceberg i et jævnt lag ovenpå bønnerne. Riv og fordel nu Hærvejsosten derpå, og til sidst salsa verde. 

Fif:

Du kan også bare sætte det hele på bordet, og så kan man selv samle sine Tlayuda'er der. 

Velbekomme! 

Bonusinfo

Vores udvalgte rejer er fanget i Ishavet i det Nordatlantiske område omkring Grønland og Canada. De koges direkte på havet, og fryses straks derefter ind. Efterfølgende bliver de håndpillet, for så at blive lagt i lage. Kvalitet, der bare smager godt! 

Rejerne er bæredygtigt fanget og MSC certificerede.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?