Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.
Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. Mexicansk tlayuda er i mine øjne faktisk endnu bedre end pizza. Det er en simpel stegt majstortilla toppet med bønnemos og ellers lige hvad du ønsker af topping, mole og salsa.
Pil og del løg og hvidløg i rustikke stykker. Del den grønne chili i mindre stykker. (Hvis du ønsker en mildere salsa, kan du fjerne kernerne fra chilien). Varm en lille gryde op, og tilsæt lidt olivenolie.
Steg løg, hvidløg, chili og tomatillo i kvarte i 5-7 minutter, uden at det tager for meget farve. Kom det hele i en blender, og blend med grofthakket koriander. Brug hele bundtet med koriander, også stilkene. Kom nu godt med salt i, og juster evt. konsistensen med lidt vand.
INFO:
Mexicansk salsa verde er lavet med tomatillos som er i samme familie som grønne tomater, men tættere forbundet med stikkelsbær.
Kom rejerne i en sigte, og lad dem dryppe af til senere.
Lun chili beans i en lille kasserolle.
Steg de store Tlayuda tortillas på en varm pande uden fedtstof. De må gerne blive sprøde, men de må ikke brænde på. Vend dem flere gange. Pensl med lidt god olie eller smeltet smør.
Nb. Mexicanerne pensler dem med svinefedt! Så har du lige en skål baconfedt stående, så er det bare frem med den.
Alternativt:
Bag tortillas i ovnen ved 185 grader på bageplader dækket med bagepapir, indtil de er gennembagte og sprøde. Det tager cirka 10-12 minutter. Vend evt. et par gange undervejs.
Fordel rejer og chili beans ud over de hele Tlayuda'er. Fordel fintsnittet iceberg i et jævnt lag ovenpå bønnerne. Riv og fordel nu Hærvejsosten derpå, og til sidst salsa verde.
Fif:
Du kan også bare sætte det hele på bordet, og så kan man selv samle sine Tlayuda'er der.
Velbekomme!
Vores udvalgte rejer er fanget i Ishavet i det Nordatlantiske område omkring Grønland og Canada. De koges direkte på havet, og fryses straks derefter ind. Efterfølgende bliver de håndpillet, for så at blive lagt i lage. Kvalitet, der bare smager godt!
Rejerne er bæredygtigt fanget og MSC certificerede.
Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.
Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer.
Vi bruger kun autentiske Tlayuda på 100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
Kommentarer og forslag til opskriften