0
Mexicansk Tlayuda med mør gris, frijoles refritos på sorte bønner og salsa verde

Mexicansk Tlayuda med mør gris, frijoles refritos på sorte bønner og salsa verde

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
45 minutter
Opskriftstype:
Mexikansk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. Mexicansk tlayuda er i mine øjne faktisk endnu bedre end pizza. Det er en simpel stegt majstortilla toppet med bønnemos og ellers lige hvad du ønsker af topping, mole og salsa.

 

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
sorte  bønnerMexicansk krydderiblanding (stærk)zittauerløghvidløg
1 min.
Frijoles refritos (refried beans):

Pil alle hvidløg og løg. Tag halvdelen fra til salsa verde, og hak resten helt fint. Steg de hakkede løg og hvidløg på en pande eller i en sautépande i rigeligt god olie ved forholdsvis lav varme, indtil de er godt brune og karamelliserede uden at branke. Krydr undervejs med salt og peber. Tilsæt de drænede bønner og 1/2 af krydderierne. Mos bønnerne let med en grydeske. Lad retten simre for lav varme i ca. 20-30 minutter under jævnlig omrøring. Tilsæt eventuelt lidt vand og olie undervejs, hvis du synes, at det bliver for tykt. Rør konstant rundt i bønnerne, da de har en tendens til at brænde fast i pandens bund. Hvis de alligevel er ved at  brænde fast, så lav et hul i bønnemosen i midten, og tilsæt mere olie, til bønnerne slipper igen. Tilsæt kun 1 spsk. olie ad gangen. Når bønnemosen har konsistens som tyk havregrød, er den klar.

tomatillozittauerløghvidløgkorianderlime
15 min.
Mexicansk salsa verde:

Del de sidste løg og hvidløg i rustikke stykker. Del chili i mindre stykker. (hvis du ønsker en mildere salsa, kan du fjerne kernerne fra chilipeberen. Varm en lille gryde op, og tilsæt lidt olivenolie. Steg løg, hvidløg, chili og tomatillo i kvarte i 5-7 minutter, uden det tager for meget farve. Kom det hele i en blender, og blend med grofthakket koriander. Brug det hele af korianderen - også stilkene. Kom nu godt med salt i, og juster evt. konsistensen med lidt vand. Smag til med limesaft

 

Sous vide, mør grisenakkeMexicansk krydderiblanding (stærk)
20 min.
Mexicansk gris:

Kom det sousvide-tilberedte kød, og al den saft der ligger derved, i en kasserolle med en smule vand i bunden. Lad kødet simre under låg i 5-10 minutter, mens du passer på, det ikke brænder på. Skil kødet i tråde med 2 gafler. Tilsæt det sidste krydderimix (pas på det er HOT - så smag dig frem). Smag til med salt og peber.

Majs tortillas – Tlayudaolivenolie, ekstra jomfru
35 min.
Tlayuda:

Steg de store Tlayuda tortillas på en varm pande uden fedtstof. De må gerne blive sprøde, men de må ikke brænde på. Vend dem flere gange. Pensl med lidt god olie eller smeltet smør.
Nb. mexicanerne pensler dem med svinefedt! Så har du lige en skål baconfedt, stående så er det bare frem med den. 

Alternativt:

Bag tortillas i ovnen ved 185 grader på bageplader dækket med bagepapir, indtil de er gennembagte og sprøde. Det tager cirka 10-12 minutter. Vend evt. et par gange undervejs. 

iceberg
45 min.
Anretning:

Smør et lag bønnemos ud over de hele Tlayuda'er. Fordel fintsnittet iceberg i et jævnt lag ovenpå bønnerne. Fordel nu grisekødet i små klatter og til sidst salsa verde. 

Fif:

Du kan også bare sætte det hele på bordet, og så kan man selv samle sine Tlayuda'er der. 

Velbekomme! 

Bonusinfo

Vores majs tortillas har været længe undervejs, men det har været svært at finde en producent, der var både EU-økologisk certificeret og samtidig kunne levere økologisk majsmel (masa harina), som desværre ikke altid er så let at skaffe på vores breddegrader.

Efter parolen alt godt kommer til den der venter har vi nu omsider et produkt klar, som vi er stolte over at kunne benytte.

Økologiske og glutenfri tortillas

Det afgørende for en god masa til tortilla er nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man lægger tørrede majskorn i et vandbad med 1 procent opløst kalksten.

Tortillas har været den vigtigste spise for fattige bønder i årtusinder, hvor kalksten får næringsstofferne frem i majsen og gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte kalksten.

Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (special-importeret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som er baseret på hvede. Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortilla’en.

En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!

Bonusinfo

Mexicansk krydderiblanding indeholder:

35% spidskommen 10% paprikaflager, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% hvidløgspulver, 5% løgpulver,  5% cayenne, 5% røget stærk paprika

 

 

Hvad med også at prøve?

Ærte Kassen

De friske danske øko ærter i bælg er en ren luksus-råvarer til din madlavning, perfekt til salater eller som snack.

89 kr. Inkl. fragt
Se mere

Chardonnay, Backhouse

Californisk Chardonnay med en gylden farve og en vidunderlig bouquet som byder på hvide blomster, honningmelon, karamel og mange flere betagende noter.

594 kr. Inkl. fragt
Se mere

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?