0
Mexikansk birria med tortillas, rødløgssalat med koriander og lime, samt creme fraiche

Mexikansk birria med tortillas, rødløgssalat med koriander og lime, samt creme fraiche

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Mexikansk birria (udtales BIRRR-YA - med extra rul på R'erene) Er en klassisk krydret stew fra staten Jalisco. Retten serveres ofte ved festlige lejligheder, såsom bryllupper og dåb, og helligdage.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
sous vide oksekødMexicansk krydderiblanding (stærk)flåede og hakkede tomaterzittauerløghvidløg
1 min.
Birria:

Pil alle løg og hvidløg. Skær zittauerløg ud i grove tern og hak eller pres hvidløget. Sauter begge dele af i en gryde i lidt smør og olie. Sauter uden at det tager farve men indtil løgene er klare. Kryder med salt. Tilsæt krydderiblandingen (pas på den er pænt HOT - så prøv dig frem - jeg bruger det hele, og smider også en enkelt chipotle & ancho chili ved da jeg lige har et glas af dem stående på krydderihylden). Kom nu det sous vide tilberedte kød PLUS alt saften og fedtstoffet fra posen i gryden. Kom tomat på og lad det hele simre under låg i 5-10 minutter. Riv kødet fra hinanden i gryden - lige som du gør til pulled pork - fx med 2 gafler) kog igen igennem i 5 minutter. Smag til med salt, peber, sukker samt lidt god eddike - gerne rødvinseddike. 

rødløgkoriander
15 min.
Tilbehør:

Pil og snit rødløg fint. Pluk og hak koriander groft - brug gerne en del af stilkene også. Vend sammen og knug det med lidt fint salt. Vend med limesaft og lidt sukker. 

Majs tortillas
25 min.
Tortillas:

Varm tortillas én efter én på en brandvarm pande uden fedtstof, til de begynder at blive gyldne med mørke pletter. Endnu bedre er det at vende dem direkte på en rødglødende kogeplade lynhurtigt. (Duer ikke på induktion og gas). Hold tortillas lune i et fugtigt viskestykke, efterhånden som de er klar.

korianderlimecreme fraiche 18%
30 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Top tortillas med birra samt løg og koriander - top med creme fraiche og lime.

Bonusinfo

Mexicansk krydderiblanding indeholder:

35% spidskommen 10% paprika, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% ancho mulato chili, 5% pasilla chili, 5% løgpulver, 5% hvidløgspulver

 

 

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?