0

Mexikansk majs Elote med queso fresco & frisk oregano, dertil sprøde tostadas med krydret sej og chilibeans

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:
Allergener:
Mørksej, Mælk, Æg, Sennep

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

majskolberoreganoicebergsalatlime
1 min.
Forberedelse:

Soigner majskolberne ved at fjerne blade og fimrehår (eller bind dem op som på billedet, hvis du vil være lidt fancy!). Skyl majskolberne i koldt vand.

Snit icebergsalaten, så fint du kan, og sæt den til side til senere.

Pluk og hak oreganobladene. Gem stilkene til kødet. 

Smuldr osten.

Riv skrællen på limefrugten, og skær den derefter i både.

Majstortillas - nixtamal
10 min.
Tostadas:

Steg tortillas på en varm pande uden fedtstof. De må gerne blive sprøde, men de må ikke brænde på. Vend dem flere gange. Pensl dem med lidt god olie eller smeltet smør efter stegning.

Nb. Mexicanerne pensler dem med svinefedt! Så har du lige en skål baconfedt stående, så er det bare frem med den. 

Alternativt:

Bag tortillas i ovnen ved 185 grader på bageplader dækket med bagepapir, indtil de er gennembagte og sprøde. Det tager 10-12 min. Vend evt. et par gange undervejs. 

majskolberoreganoMexicansk krydderiblanding (stærk)limemayonnaise
20 min.
Elote (majskolber):

Majskolberne pensles med olivenolie eller smeltet smør, og de grilles/steges under jævnlig vending ved hård varme i ca. 10 min. Krydr med salt. Kolberne skal blive en smule brændte, det giver god smagSå snart kolberne er færdige, tages de af varmen, og dryppes med limesaft.

Pensl majskolberne med lidt af mayonnaisen, inden du drysser med det sidste af krydderiblandingen samt lidt ekstra salt. Server med limebåde, og drys med hakket oregano. 

mørksejfilet uden skindchili beansMexicansk krydderiblanding (stærk)limeoregano
25 min.
Krydret sej:

Del fisken i mindre stykker - gerne 9 stykker pr person - så er der 3 pr tortilla. Steg fiskekødet lynhurtigt på en meget varm pande i lidt god olivenolie. Tilsæt ca. 2/3 af krydderiblandingen, og krydr med salt samt lidt limeskræl. Rist igennem et par minutter sammen med oreganostilkene. Tilsæt chili-beans, og kog igennem uden at røre i det. Smag til med salt og peber. Fjern og kassér oreganostilkene.

35 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Fordel icebergsalat, oksekød og ost på de stegte tortillas, og server med elote og limebåde. 

Bonusinfo

Queso fresco er en lækker sag, som vi og Grand Fromage selv har udviklet i samarbejde med det lille landsbymejeri i Onsild i Nordjylland. Ideen blev født da vi var på udkig efter en dansk ost, der mindede om den mexicanske Oaxaca ost "queso fresco". Osten fremstilles af økologisk mælk fra køer der bl.a græsser på engdragene langs Gudenåen. Ostens oprindelse er Mexico og Sydamerika hvor den anvendes i mange retter. Osten er mild og med en fin mælkesmag, hvilket også gør den egnet til stegning.

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?