Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Snit løg, så fint du kan, og kom dem i en skål. Kom lidt fint salt ved, og knug det godt ind i løgene. Hæld 1/2 dl lys eddike over, og vend rundt. Efter 5 min. tilsættes sukker til en tilpas sur/sød smag.
Rør mayonnaise med yoghurt og halvdelen af chipotlesauce krydderiet og smag til med lidt salt og sukker samt citronsaft.
Fjern de yderste blade på spidskålen, og del den i kvarte. Skær stokken væk, og snit resten så fint, du kan. Pluk koriander i blade med lidt af stilken på, og kom dem i iskoldt vand til senere.
Tænd airfryeren på 200-225 grader.
Skær fisken i mindre stykker - gerne 6 stykker pr person og kom dem i en skål. Krydr med 2/3 af den mexicanske krydderiblanding, revet citronskal og salt og vend det hele godt rundt.
Mens fisken marinerer røres lige dele hvedemel og maizena sammen i en skål og et æg slåes ud i en anden skål og piskes sammen (har du ikke æg kan det erstattes af, fløde, mælk eller lign.)
Vend fiskestykkerne, først i melblandingen - så i det sammenpiskede æg og til sidst i melblandingen igen. Ryst overskydende mel af. Kom dem i den forvarme airfryer der er sprayet grundigt med olie i bunden - sørg for at der er luft omkring fiskestykkerne (steg dem evt. over 2 omgange hvis det er nødvendigt) Spray fisken ovenpå . Bag til fisken er gylden og gennemvarm (tager typisk 8-12 minutter) Vend evt. stykkerne en enkelt gang undervejs. Vend dog først når fisken er ved at blive gylden på oversiden!
Drys med lidt salt når de er stegt.
Varm tortillas én efter én på en brandvarm pande uden fedtstof, til de begynder at blive gyldne med mørke pletter. Endnu bedre er det at vende dem direkte på en rødglødende kogeplade lynhurtigt. (Duer ikke på induktion og gas). Hold dem lune i et fugtigt viskestykke, efterhånden som de er klar.
Som vist på billedet med den rå snittede kål, koriander, syltede løg og chipotle-mayo. Drys evt. med det sidste af krydderiblandingen ved bordet.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Mexicansk krydderiblanding indeholder:
35% spidskommen 10% paprika, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% ancho mulato chili, 5% pasilla chili, 5% løgpulver, 5% hvidløgspulver
Kundekommentarer ()