0
Tlayuda.  Copycat Taco Bell mexi-pizzaer
Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Disse dobbelt-dækker-pizzaer er på ingen måde autentisk Mexikanske, men til gengæld smager de dejligt, og er en fin afveksling i den traditionelle Taco-tirsdag.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
hakket oksekød 3-6%Majs tortillas – Tlayudafajita krydderiEvt. god chili saucesalt & peberolie
1 min.
Klargøring

Start med at varme ovnen op på 220 grader.

Varm en stor pande op, så den er meget varm, og steg halvdelen af tortillaerne kort på den ene side. Der skal ikke fedtstof på panden, og tortillaerne må gerne branke en smule.
Fordel tortillaerne på bageplader, med den bagte side opad, ligesom man ville gøre med pizzabunde.

Kødet steges derefter i olie i panden, til det er brunet godt af.
Tilsæt krydderiet og chilibønnerne, og smag til med salt, peber og evt. chilisauce. Lad retten simre i 5-10 minutter uden låg, så saucen bliver tyk.

tomaterhovedsalatfarmhouse cheddar
10 min.
Grøntsager

Imens saucen simrer, ordnes grøntsagerne:

Salaten snittes fint.

Tomaterne skylles, og deles i halve. Klem det meste af kernerne ud af tomaterne med hænderne. Tomaterne går i stykker, og det er fint.
Hæld kernerne/indmaden fra tomaterne over i kødsaucen.
Hak "skallen" af tomaterne groft, og gem dem.

Osten rives.

20 min.
Samling af pizzaerne

Fordel kød/bønnesaucen på bundene af pizzaerne, og læg en tortilla ovenpå.
Dryp med en smule olie, og fordel osten på toppen af pizzaerne.

Pizzaerne bages i 5-10 minutter, til osten er smeltet.

30 min.
Anretning

Læg pizzaerne over på et stort spækbræt, og top dem op med salat, tomat-tern, creme frisk og evt. et par dryp god chilisauce.

~Velbekomme ~

 

 

Bonusinfo

Farmhouse cheddar er fremstillet af økologisk komælk fra Summeset i England. Osten fremstilles på samme gård, som køerne malkes, hvilket kaldes Single Farmhouse cheese. Når ostemassen er klar presses det i karet, og henlægger til efter syrning indtil den er klar til opskæring i små stykker, der saltes og presses ved meget højt tryk, hvorefter den lagres. En fantastisk autentisk ost der er milevidt fra de mange standardvarer du finder på cheddar-hylderne i dagligvarehandlen! 

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?