0
Mørksej, gnocchi og skorzonnerrod gratineret med spinat & brøndkarsesauce med parmesan

Mørksej, gnocchi og skorzonnerrod gratineret med spinat & brøndkarsesauce med parmesan

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
1 min.
Klargør ovnen:

 Tænd ovnen på 225 grader.

mørksejfilet uden skind
2 min.
Fisk del 1:

Del fisken i 4-5 stykker pr. person, du laver mad til. Drys med lidt salt. Lad fisken trække lidt med saltet. 

mørksejfilet uden skindgnocchicitronskorzonerrødder
5 min.
Skorzonerrod & gnocchi:

Skræl skorzonerrødderne, skær top og bund af, og skyl dem grundigt. Del dem i 2-3 cm. lange stykker, og læg dem i koldt vand tilsat lidt citronsaft, så de ikke bliver brune. Steg skorzonerrødder og gnocchi på en stor pande i halvt smør/halvt olivenolie. Steg til begge dele er gyldne og sprøde. Krydr med salt og peber samt fintrevet citronskal. 

hvidløgfløde 38% (piskefløde)brøndkarsecitronparmigiano reggiano (Parmesan)
15 min.
Spinat & brøndkarsesauce med parmesan

Kog fløden op med samme mængde vand, som den mængde fløde, du har modtaget. Kog igennem i 2-3 min. (tilsæt evt en bouillonterning - jeg bruger hønsebouillon). Imens saucen koger op, skylles og hakkes brøndkarsen groft (Glem lidt til pynt). Blend saucen med 1-2 fed frisk hvidløg samt spinat og halvdelen af den skyllede og grofthakkede brøndkarse. Brug både blade og stængler på brøndkarsen. Er du i det dekadente humør, kan du med fordel blende en generøs klump smør med i saucen. Kog den op, tilsæt ca. halvdelen af parmesanen, der er revet fint, og smag til med salt og peber samt en smule citronsaft. 

mørksejfilet uden skind
25 min.
Fisk del 2:

Kom fisken i et ildfast fad, og fordel skorzonerrødder og gnocchi omkring. Hæld sovsen over fiskestykkerne, og riv det sidste parmesan over. Sæt hele herligheden i ovnen til fisken er gennembagt - det tager 12-15 min. 

35 min.
Anretning:

Som vist på billedet. 

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?