Fisk: Skær fisken i portioner der er ens i højden og læg dem i et smurt ovnfast fad. Krydr med salt og peber og dryp med olivenolie. Top fisken med cherrytomater, der er skåret i halve, tyndtskårede ringe fra 2 små skalotteløg og plukket timian. Krydr igen med lidt salt og sæt fadet i en 130 grader varm ovn. Bag fisken i ca. 30 min.
Brødcroutoner: Brødskiverne skæres i små firkanter. Dryppes med olivenolie, salt og peber og steges sprøde på en pande.
Mandelbønner: Rib og kog de grønne bønner i letsaltet vand i ca. 5-7 minutter. Køl ned i isvand.Svits mandelsplitterne og 1 finthakket hvidløgsfed i lidt olie i en gryde. Når splitterne er gyldne, tilsættes de ribbede bønner, som steges med til de er møre min. 5-7 minutter. Vend rundt undervejs. Krydr undervejs med lidt soja, salt og peber.
Anretning: Læg fisken på en bund af mandelbønner og drys tomater og croutoner over.
Server sammen med små kartofler eller ris.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.
Kommentarer og forslag til opskriften