Svampesauce: Sautér løg og hvidløg i smør. Det skal ikke tage farve. Drys mel over og rør rundt. Tilsæt mælken lidt efter lidt under omrøring, og lad det koge igennem. Tilsæt champignon skåret i kvarte, og lad disse koge med et par minutter. Smag til med citronskal, salt og peber, og tilsæt de skyllede kapers.
Mørksej: Skær fileterne i portionsstørrelser og fordel dem i et smurt, ovnfast fad. Hæld saucen over. Brødet smuldres og blendes sammen med den revne ost. Hæld dette over fiskeblandingen og dæk med tynde skiver af smør. Bages midt i ovnen ved 200° i ca. en halv time (overfladen skal være gylden og sprød).
Servér med ris eller små kartofler og en tomatsalat.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften