Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
Fjern rod og top på porrerne, skyl dem grundigt, gnid dem ind i lidt olivenolie, og bag dem i ovnen i en bradepande i ca. 25 min., til de er helt møre.
Skræl kartoflerne, skær dem i grove chunks, og kom dem i en gryde med rigeligt, letsaltet vand. Lad dem koge stille og roligt under låg i ca. 10-15 min., til de er møre.
Mos dem herefter grundigt med et piskeris, smag til med rigelig mængde god olivenolie eller en god klat smør og salt og friskkværnet peber.
Hold mosen lun. Lige inden servering vender du kærnemælken i, så den bliver lidt mere cremet.
Rist nødderne på en tør pande, og hak dem groft.
Halvér agurk og æble, fjern kernerne med en ske, og skær dem begge i små tern.
Dup fisken tør med et stykke køkkenrulle, krydr den grundigt med salt og friskkværnet peber, og del den i kuvertstykker.
Sæt en pande over ved høj varme, og tilsæt en smule neutral olie.
Læg fisken på panden, og giv den evt. et let tryk med en palet de første 30 sekunder af stegningen.
Steg fisken i alt ca. 3-4 min. på skindsiden, vend den herefter, og steg den ca. 30 sekunder på den anden side. Har du en klat smør, kan du med fordel tilsætte den til panden, lige når du vender fisken. Vil du have fisken gennemstegt, så lad den stege 3-4 min. på begge sider.
Tag porrerne ud af ovnen, skær dem igennem på langs, og fjern det yderste lag.
Tag det møre porrekød, og skær det igennem et par gange med en kniv.
Vend det op i en skål sammen med æble, agurk og nødder, og smag til med et godt skud olivenolie, salt og friskkværnet peber.
Anret den lune mos i bunden af en dyb tallerken med fisken ovenpå. Kom porresalaten på siden.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()