Louisianas nationalret er uden tvivl den legendariske gumbo og er som mange andre retter fra området baseret på det de kalder ’the Cajun holy trinity’ – grønne peberfrugter, bladselleri og løg. En gumbo er vel nemmest beskrevet som en mellemting mellem en tynd gryderet og en tyk suppe, men den kan variere meget i smag – hver familie og region har ofte deres helt egen udgave. En gumbo kan laves udelukkende med fisk, med fisk og skaldyr (rejer og krebs), kun med kød/fjerkræ eller med en blanding af kød og fisk eller sågar 100% vegetarisk. En vigtig ingrediens der dog går igen i langt de fleste versioner (den vegetariske undtaget) er dog den røgede andouille pølse (udtales an-doo-ee). Andouille stammer oprindeligt fra Frankrig, hvor den originalt bliver lavet på indmad, tarme og maver fra en gris. Franskmændene bragte den med til USA hvor den fandt en blivende plads hos franskmændene i Louisiana. Den blev en integreret del af creoler-køkkenet i sydstaterne. Flere krydderier blev tilsat for at dæmpe smag og lugt af indvolde og til sidst blev indmaden helt faset ud og tilbage havde man en lækker røget pølse med masser af grisekød og spicy krydderier.
Bemærk at der i en klassisk gumbo traditionelt er okra i. Denne grøntsag har vi dog valgt at erstatte af frisk spinat da okra ikke er tilgængelig i en tilfredsstillende økologisk kvalitet.
Som vist - Server gumboen i skåle med kogte ris på siden.
Louisiana Creole Gumbo Spices: 20% sød paprika, 20% hvidløgspulver, 20% løgpulver, 10% laurbærblade, 5% oregano, 5% basilikum, 5% timian, 5% sort peber, 5% hvid peber, 5% cayenne peber
En Andouille-pølse stammer oprindeligt fra Frankrig, hvor den var lavet af indmad. Senere tog franskmændene den med til Nordamerika, hvor den efterhånden skiftede karakter. Pølsen blev meget krydret, sandsynligvis for at dæmpe smagen af indmad, og senere blev indmaden skiftet ud med svinekød. Den udgave vi får fra vores venner hos Bodebjerg er en Kreolsk Andouille, altså den Nordamerikanske udgave uden indmad, men med masser af varme krydderier.
Louisiana Creole Gumbo Spices: 20% sød paprika, 20% hvidløgspulver, 20% løgpulver, 10% laurbærblade, 5% oregano, 5% basilikum, 5% timian, 5% sort peber, 5% hvid peber, 5% cayenne peber
Kundekommentarer ()