0
Ovnbagt filet royal af kuller med timian i parmaskinke serveret med æblemos, svampe og skysauce

Ovnbagt filet royal af kuller med timian i parmaskinke serveret med æblemos, svampe og skysauce

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Æblemos: Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblekødet i tern. Læg dem i en gryde sammen med sukker og ca. ½ dl vand og kog det godt sammen. Smag til med sukker og evt. lidt citronsaft og hold mosen lun indtil servering.

Fisk: Del fisken i 4 portioner, krydr med lidt salt og peber og pluk timianblade henover (gem stilkene til saucen). Læg et stykke fisk på hver skive parmaskinke og pak skinken rundt om. Placer de fire pakker med samlingen nedad i en lille smurt ovnfast fad og bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 15 min. - til fisken er fast og skinken let sprød.

Svampe: Børst svampene fri for evt. urenheder og del dem i passende stykker. Rist dem i lidt olie på en pande (ikke for høj varme) og krydr med salt og peber.

Sauce: Giv balsamicoen et opkog i en lille gryde, tilsæt fond, æblesaft og timianstilke og kog saucen ind til en tredjedel. Smag til med salt og peber, sigt saucen og pisk det kolde smør i lige før servering.

Anretning: Kom 1½ spsk. æblemos på hver tallerken og bred det let ud. Læg en spsk. ristede svampe ved siden af og placer en fiskepakke ovenpå. Dryp skysauce henover og rundt om og server straks sammen med små bagte kartofler.

Tip: Små bagte kartofler: Skrub 800 g nye kartofler godt, vend dem i lidt olie, krydre med salt og peber og bag dem i den 200 grader varme ovn i 25-35 min. (til de er helt møre).

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK