Kartoffelbund: Skræl og kog kartoflerne til de er næsten møre. Skær dem i tykke skiver og vend dem i olivenolie. Arranger kartoflerne i et smurt ovnfast fad og krydr med lidt salt.
Fisk: Tip: Krydr fisken med salt og stil dem køligt i 20 min. inden tilberedning. Dette giver en mere fast kødstruktur og bringer mere smag frem i fisken. Skær fisken i portionsstykker og læg dem ovenpå kartoflerne.
Løg/tomatragout: Hak skalotteløgene fint og skær baconen i fine stykker. Svits det hele i lidt olie og tilsæt finthakket hvidløg og timian. Tomaterne skæres i tern og tilsættes sammen med vinen. Det hele småsimrer i nogle få minutter og smages til med salt og peber.
Halvdelen af ragouten fordeles over kartoflerne. Resten af ragouten blandes med brødkrummer og revet parmesan (eller cheddarost, hvis du foretrækker det) og fordeles ovenpå fiskestykkerne.
Retten bages i en 200 grader varm ovn i ca. 10-12 min. afhængig af tykkelsen på fisken. Drys til sidst med hakket persille.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
Kommentarer og forslag til opskriften