
Fisk: Skær helleflynderen i 4 passende stykker og læg dem på et stykke pergament drysset med lidt salt og peber samt et par dråber olivenolie. Krydr fisken ovenpå og dryp et lille splash olivenolie på fileterne. Beskyt fisken med endnu et lag bagepapir. Forvarm ovnen til 140 grader og bag fisken i 10-12 minutter.
Kompot: Skræl jordskokker og æbler og skær dem i 1x1 cm tern. Sauter jordskokkerne i olivenolie, når de begynder at tage farve tilsættes æblerne. Tilsæt nu halverede rosenkål og de forkogte kikærter. (Kog kikærter møre i ca. 35-40 minutter i rigeligt letsaltet vand). Lad det hele riste godt igennem og krydr med spidskommen, karry, salt og peber. Vend inden servering tynde skiver af rødløg samt saften af en citron deri, og tilsæt gerne et godt vrid friske korianderblade.
Anretning: Som vist på billedet med masser af plukkede korianderblade tilsat fine strimler af citronskal.
Fif: Skal der lidt dyppelse til er en god klat drænet yoghurt tilsmagt med lidt presset citron glimrende.
Madras karry indeholder: 30% gurkemeje , 20% spidskommen, 15% sennepskorn, 15% korianderfrø, 5% sort peber, 5% karryblade, 5 % Chili 5% ingefær
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften