0
Ovnbagt laks med nye kartofler, hvide asparges og sauce hollandaise

Ovnbagt laks med nye kartofler, hvide asparges og sauce hollandaise

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Husk du skal selv have smør til saucen! Rigtigt smør er bedst, men du kan skam sagtens bruge smørbare alternativer – eller ligefrem olie – men smør er nu nummer 1.

Start med at læse hele opskriften grundigt igennem først.

  1. Skrub eller skrab kartoflerne og kog dem møre i rigeligt godt saltet vand – vend med lidt smør og hold dem lune til de skal spises.
  2. Pluk og skyl persillen – slyng den tør og hak persillen fint.
  3. Fjern de træede ender på aspargeserne ved at brække dem af.
  4. Skræl de hvide asparges (se video ovenover) fra hovedenden mod roden, og ret dem til med en kniv, så de er lige lange.
  5. Krydr laksen grundigt og kom den i et smurt ovnfast fad med skindsiden opad.
  6. Dryp med lidt olivenolie.
  7. Sæt fisken i en 125 grader varm ovn i ca. 15 min. (afhængig af din ovn)
  8. Lav imens sauce hollandaise og damp asparges (se opskrift på sauce længere nede)
  9. Kom asparges i en bredbundet gryde eller pande med tilhørende låg – læg de hvide asparges i sammen med 2-3 spsk. vand ved samt en generøs klump smør. Kom godt med salt samt en smule sukker på.
  10. Kog under låg i 2-3 minutter – tag låget af og fortsæt til alt vandet er fordampet – vend rundt så de tilberedte asparges nærmest glaserer i smørret der er tilbage.

Hollandaise:

  1. Klar 100 g smør pr æggeblomme ved at smelte det langsomt uden at det koger, skum eventuelle urenheder af på toppen inden det smeltede smør hældes forsigtigt over i en skål uden at vallen (bundfaldet) kommer med
  2. Del æggene i blommer og hvider, æggehviderne skal ikke bruges – lav evt. en omgang marengs til kyskager – det er altid et hit! Søg evt. Google på ”Jordbær Eton Mess” – selv tak 😊
  3. Æggeblommerne piskes sammen med saften fra en ½ citron og lidt salt og legeres (piskes) nu over et vandbad til massen bliver lys og tyk (næsten som mayonnaisekonsistens) - er du i tvivl så pisk lidt mere.
  4. Pas hele tiden på at temperaturen ikke overstiger 70 grader.
  5. Når din æggemasse er legeret og har den rette tykke konsistens tilsættes lun klaret smør - først meget lidt ad gangen, mens der piskes. Når halvdelen er pisket forsigtigt i kan du nu hælde det sidste smør i saucen i en mere lind strøm mens du stadigt pisker.
  6. Sørg for at smør og æggemasse har nogenlunde samme temperatur og smørret må endeligt ikke være for varmt - 60 grader er ideelt for begge dele.
  7. Smag nu saucen til med salt og peber samt evt. lidt mere citronsaft. 

Fif: Skulle saucen skille kan man prøve at samle den igen ved at tilsætte lidt iskoldt vand og piske kraftigt i den, hjælper det ikke må man legere en eller 2 nye æggeblommer - og så piske den skilte masse deri. Så skal det nok lykkes! Det er faktisk ikke så svært!

Anretning

Som vist på billedet. Træk skindet af laksen og vend de kogte kartofler med hakket persille. Vrid lidt knust sort peber over aspargeshovederne og velbekomme 😊

Bonusinfo

ASC er en globalt anerkendt mærkningsordning, som sikrer, at fiskeopdræt foregår på en sund og ansvarlig måde. ASC-mærkede fisk har gennemgået en streng kontrol af hele forsyningskæden og af arbejdsforholdene ved den enkelte aquakultur. ASC ønsker at sikre forbrugerne et miljøvenligt og socialt ansvarligt valg af opdrættede fiskeprodukter.

 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?